Werknemers van zestig Britse universiteiten leggen hun werk volgende week neer. Ze staken uit onvrede over pensioenen, salarissen en de stijgende werkdruk.
De Britse wetenschappers pakken het grootser aan dan hun Nederlandse collega’s van Woinactie. Ook die strijden tegen bezuinigingen en hoge werkdruk, maar houden het vooralsnog bij een ‘witte staking’. Dat houdt in dat ze weigeren overuren te maken.
Maar dat gaat de actievoerders in het Verenigd Koninkrijk niet ver genoeg. De vakbond voor universiteitspersoneel heeft laten weten dat er aan zestig universiteiten door het hele land wordt gestaakt van 25 november tot 4 december. Prestigieuze instellingen als Oxford en Cambridge doen mee.
Woede
De woede begon met de aangekondigde verhoging van de werknemersbijdrage aan het grootste Britse pensioenfonds voor het hoger onderwijs. De actievoerders willen dat deze maatregel van tafel gaat. Volgens hen heeft meer dan de helft van de academici een tijdelijk contract en zijn de lonen sinds 2009 met 17 procent gedaald. Ze eisen meer geld, betere arbeidsvoorwaarden en een lagere werkdruk.
Na de staking zullen de wetenschappers doorgaan met hun acties. Zo gaan ze geen overuren draaien, weigeren ze in te vallen voor afwezige collega’s en zullen ze uitgevallen lessen niet opnieuw inplannen. Meer dan een miljoen studenten krijgen te maken met de gevolgen hiervan.
No deal
Volgens Jo Grady, algemeen secretaris van de vakbond, kan de staking worden voorkomen als de universiteiten met een serieus aanbod komen. Maar de kans is klein dat de partijen er onderling uit gaan komen, analyseert Times Higher Education. Universiteiten zeggen aan het maximum te zitten van wat ze zich kunnen veroorloven.
Vorig jaar staakte het personeel van 65 universiteiten al voor een beter pensioen. Toen bereikten de vakbonden en universiteiten na twee maanden een deal, maar die bleek weinig waard.