Popup-Niks-missen-2.png

VU Pride stond vanmiddag met een stand op het campusplein
Campus 07 oktober 2021 reacties 4

‘Zwijg niet als er homofobe grappen worden gemaakt’

Vraag als docent aan je studenten met welke voornaamwoorden ze willen worden aangesproken, maak duidelijk dat je niet gediend bent van homo- en transfobe grapjes en zet eens wat vaker een LHBTQIA+-auteur op je verplichte leeslijst. Dit is een greep uit de 'tips & tricks'-folder voor docenten van VU Pride.

Het is de week van de diversiteit en seksuele- en genderdiversiteit en VU Pride is daarin extra actief. Het netwerk voor en door LHBTQIA+-studenten en -medewerkers van de VU heeft enkele ambassadeurs aangesteld die VU Pride zichtbaarder moeten maken. Ze functioneren als de voelsprieten van Pride en als aanspreekpunt voor mensen met vragen en ideeën.

Vanmiddag was er op het campusplein een Town Hall-bijeenkomst waar studenten en medewerkers met hun ervaringen en vragen over seksuele- en genderdiversiteit terecht konden. VU Pride verspreidde een nieuwe folder over een inclusieve onderwijsomgeving met daarin ‘tips & tricks’ voor docenten. De folder is hier te downloaden. Omdat tussen de 5 en 7 procent van de studenten mogelijk lesbisch, homo, biseksueel, transgender, queer, interseksueel, aseksueel of hoe dan ook geen heteroseksuele cisgender is, kan het nuttig zijn een aantal van de adviezen erin ter harte te nemen.

Geen ‘dames en heren’, wel ‘beste studenten’

Het document (helaas alleen in het Engels) besteedt veel aandacht aan voornaamwoorden. VU Pride adviseert docenten hun eigen voornaamwoorden te delen met hun groep, en hun studenten uit te nodigen dat ook te doen. Als je twijfelt, nooit zomaar aannemen dat iemand wel op een bepaalde manier zal willen worden aangesproken, altijd vragen! Geen "dames en heren", maar "beste studenten"!

Andere tips gaan over de inhoud van de collegestof. Veel casussen gaan over witte, heteroseksuele cis-mensen, zodat iedereen die van die norm afwijkt, wordt uitgesloten. Gebruik ook voorbeelden waarin LHBTQIA+mensen van kleur figureren, aldus de folder. Doe dat echter zonder te stigmatiseren. Niet iedere homo heeft aids en niet iedereen met aids is homo.

Coming Out Day

Wees een bondgenoot, ook als je jezelf niet als LHBTQIA-plusser identificeert, aldus de schrijvers. Zwijg niet als er denigrerende grappen tijdens je college worden gemaakt, respecteer de privacy van LHBTQIA-plussers die je in vertrouwen hebben genomen en leer de dagen uit je hoofd die belangrijk zijn voor de LHBTQIA+gemeenschap, bijvoorbeeld Coming Out Day, jaarlijks op 11 oktober.

Lees het interview van Ad Valvas met student-assistent van VU Pride en coördinator van de Pride-ambassadeurs Boris van der Lugt. Hier is de pagina van VU Pride, met onder andere een overzicht van de activiteiten tijdens de week van de diversiteit en seksuele- en genderdiversiteit.

Peter Breedveld
BEELD: Anna Jansen

{ Lees de 4 reacties}

Door Eric Brendel op 07 oktober 2021
"Ik vind dat je absoluut altijd overal grappen over moet kunnen maken" aldus cabaretier Guido Weijers zojuist bij Op1.
Door Bert van Dongen op 11 oktober 2021
Slechts een piepkleine minderheid van de bevolking voelt zich man noch vrouw en heeft daarom moeite met de bestaande voornaamwoorden. Aan alle anderen vragen hier continu rekening mee te houden door om de haverklap naar je voornaamwoorden te vragen gaat alle perken te buiten en is alle redelijkheid voorbij. Het is niets meer dan ordinaire aandachttrekkerij. Hou hier mee op!
Door Alexander Zeilmaker op 15 oktober 2021
Ze hebben niet eens de moeite genomen om de tekst in het Nederlands te maken. Net of Engels schrijven inclusiever is.
Door Lieneke Luit op 05 november 2021
Beste Eric, wij zijn dol op humor. Maar niet als dat ten koste gaat van onze community, die toch al vaak veel voor hun kiezen krijgt en daar grote problemen van ondervindt. Zo doen bijvoorbeeld LHBTQIA+ personen bijvoorbeeld 4x zo vaak een zelfmoordpoging (bron: 113.nl). De aard hiervan zijn niet zelden denigrerende opmerkingen of 'grapjes' die vast door de meerderheid heel leuk worden ervaren, maar voor de persoon in kwestie erg naar kunnen zijn. Beste Bert, Ik kijk reikhalzend uit naar de tijd dat wij niets anders te doen hebben als ordinair aandacht trekken. Dan kom ik lekker met mijn regenboogpak op het campusplein dansen voor de aandacht. Voor nu moet er nog veel gebeuren om te zorgen dat LHBTQIA+ personen zich veilig en geaccepteerd voelen. Het delen van persoonlijke voornaamwoorden is een kleine moeite voor een ieder en een groot resultaat voor o.a. non-binaire personen (die zich man noch vrouw voelen). Beste Alexander, aangezien wij beperkte tijd hebben hebben wij gekozen voor een Engelse tekst, zodat meer mensen hiervan kunnen profiteren. Als er grote behoefte blijkt te zijn aan een Nederlandse tekst, kunnen we zeker een Nederlandse versie opstellen. Jij interesse?

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.