Vraag als docent aan je studenten met welke voornaamwoorden ze willen worden aangesproken, maak duidelijk dat je niet gediend bent van homo- en transfobe grapjes en zet eens wat vaker een LHBTQIA+-auteur op je verplichte leeslijst. Dit is een greep uit de ‘tips & tricks’-folder voor docenten van VU Pride.
Het is de week van de diversiteit en seksuele- en genderdiversiteit en VU Pride is daarin extra actief. Het netwerk voor en door LHBTQIA+-studenten en -medewerkers van de VU heeft enkele ambassadeurs aangesteld die VU Pride zichtbaarder moeten maken. Ze functioneren als de voelsprieten van Pride en als aanspreekpunt voor mensen met vragen en ideeën.
Vanmiddag was er op het campusplein een Town Hall-bijeenkomst waar studenten en medewerkers met hun ervaringen en vragen over seksuele- en genderdiversiteit terecht konden. VU Pride verspreidde een nieuwe folder over een inclusieve onderwijsomgeving met daarin ‘tips & tricks’ voor docenten. De folder is hier te downloaden. Omdat tussen de 5 en 7 procent van de studenten mogelijk lesbisch, homo, biseksueel, transgender, queer, interseksueel, aseksueel of hoe dan ook geen heteroseksuele cisgender is, kan het nuttig zijn een aantal van de adviezen erin ter harte te nemen.
Geen ‘dames en heren’, wel ‘beste studenten’
Het document (helaas alleen in het Engels) besteedt veel aandacht aan voornaamwoorden. VU Pride adviseert docenten hun eigen voornaamwoorden te delen met hun groep, en hun studenten uit te nodigen dat ook te doen. Als je twijfelt, nooit zomaar aannemen dat iemand wel op een bepaalde manier zal willen worden aangesproken, altijd vragen! Geen “dames en heren”, maar “beste studenten”!
Andere tips gaan over de inhoud van de collegestof. Veel casussen gaan over witte, heteroseksuele cis-mensen, zodat iedereen die van die norm afwijkt, wordt uitgesloten. Gebruik ook voorbeelden waarin LHBTQIA+mensen van kleur figureren, aldus de folder. Doe dat echter zonder te stigmatiseren. Niet iedere homo heeft aids en niet iedereen met aids is homo.
Coming Out Day
Wees een bondgenoot, ook als je jezelf niet als LHBTQIA-plusser identificeert, aldus de schrijvers. Zwijg niet als er denigrerende grappen tijdens je college worden gemaakt, respecteer de privacy van LHBTQIA-plussers die je in vertrouwen hebben genomen en leer de dagen uit je hoofd die belangrijk zijn voor de LHBTQIA+gemeenschap, bijvoorbeeld Coming Out Day, jaarlijks op 11 oktober.
Lees het interview van Ad Valvas met student-assistent van VU Pride en coördinator van de Pride-ambassadeurs Boris van der Lugt. Hier is de pagina van VU Pride, met onder andere een overzicht van de activiteiten tijdens de week van de diversiteit en seksuele- en genderdiversiteit.