Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

hard werken
Personeel 06 december 2019

Wetenschappers doen aangifte van overwerk

Woinactie stapt op 20 december naar de Arbeidsinspectie om collectief aangifte te doen van structureel overwerk. Maar eerst inventariseert de protestgroep de omvang en gevolgen van de vele extra uren die wetenschappers draaien.

De Arbeidsinspectie kan binnenkort heel wat werk verwachten, waarschuwt de Leidse hoogleraar Remco Breuker alvast op Twitter. Als één van de aanjagers van Woinactie roept hij zijn collega’s op een formulier in te vullen, zodat de protestgroep een goed beeld krijgt van het aantal uren die wetenschappers moeten overwerken, wat daarvan de oorzaak is, en wat voor gevolgen dat heeft voor hun privéleven of gezondheid.

Niet afstuderen

Het is niet de eerste – en ook niet de laatste – actie die de protestbeweging op touw zet. Eerder organiseerden ze al een ‘witte staking’, waarin wetenschappers weigerden overuren te werken. Mailtjes werden beantwoord met een automatisch bericht: we hebben het te druk om snel te reageren.

Breuker kondigde de plannen in september al aan. Wellicht stoppen ze binnenkort ook met lesgeven en nakijken, opperde hij. Dan kunnen studenten niet meer afstuderen. De actiegroep wil onderstrepen dat de rek er helemaal uit is bij het wetenschappelijk personeel. Ze eist dan ook 1 miljard euro van minister Van Engelshoven voor het hoger onderwijs en onderzoek.

De minister gaf begin deze week toe dat er meer geld nodig is, maar zegt dat nu niet op de plank te hebben liggen.

HOP/MZ
BEELD: UGL UIUC (Flickr)

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.