Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

VU 02 oktober 2018 reacties 2

Weekendlessen tegen de wanhoop

Drie geneeskundestudenten staan elke zaterdag en zondag de hele dag voor de klas om medevluchtelingen bijles te geven.

Vluchtelingen die net in Nederland zijn, komen vaak terecht in een doolhof aan  opleidingen, toelatingseisen en regels. Wie als nieuwkomer een studie in Nederland wil volgen, moet examens afleggen in onder meer Nederlands, Engels en wiskunde. Afhankelijk van de studierichting komen daar biologie, natuurkunde, scheikunde of geschiedenis bij.

Edu4u

Om andere vluchtelingen hierbij te helpen, richtten geneeskunde-studenten Mohamed Baghdadi, Anas Alsamman en Hussein Hajji Abdulsalam het bijlesinstituut Edu4u op. Door de week volgens ze colleges aan de VU. In het weekend spijkeren ze andere vluchtelingen bij.

Nieuwe droom

Baghdadi, Hajji Abdulsalam en Anas Alsamman zijn bijzonder blij dat ze, na hun vlucht uit Syrië, weer opnieuw geneeskunde studeren. En dat geluk gunnen ze andere vluchtelingen ook. Hajji Abdulsalam: “Veel studenten komen in Nederland op een plek terecht die niet hun droom is. Wij helpen hen om hun droom alsnog waar te maken.”

Zware combinatie

Het volgen van de studie geneeskunde is bijna niet te combineren met voor de klas staan in het weekend. Inmiddels loopt Baghdadi zelfs coschappen. “Als ik in het weekend dan ook nog les moet geven, ben ik niet vrolijk”, bekent Baghdadi. “Maar als ik er eenmaal ben, is iedereen zo enthousiast. Ik heb nog nooit meegemaakt dat studenten hun huiswerk niet gedaan hadden. Onze studenten komen overal vandaan. Uit Overijssel, uit Limburg. Als iemand drie uur in de trein gezeten heeft om hier te komen, dan ga ik niet zitten slapen voor de klas." Lees het hele interview in Advalvas.

Floor Bal
BEELD: Martijn Gijsbertsen

{ Lees de 2 reacties}

Door Cathy op 04 juni 2019

Wat kunt u doen voor een leerling van 14 jaar die graag verder wil maar op nt2 school tegen muren oploopt

Door Marieke Kolkman op 05 juni 2019

@Cathy, ik weet niet precies aan wie u deze vraag stelt. Mocht u het de geïnterviewde geneeskundestudenten willen vragen, dan kunt u het beter proberen via hun eigen website: https://edu4u.nl/contact/

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.