Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Galgenveld in Amsterdam
Campus 16 januari 2018

'Wat mij betreft wordt het verbod op haatzaaien afgeschaft'

Op dinsdagavond 30 januari wordt bekendgemaakt wie aan de VU de beste bachelor- en wie de beste masterscriptie schreef. De zes genomineerden vertellen in de nieuwe Advalvas waar hun scriptie over gaat.

De bachelors zijn rechtenstudent Marie Hemelrijk (25), student politicologie Daniel Smed Hansen (28) en student gezondheidswetenschappen Michelle Eykelenboom (21), bij de masters strijden Mirja Schoderer (28, environment and resource management), Samuel Mayoral (30, researchmaster social psychology) en Janneke van der Ham (26, strafrecht) om de titel.

Verbod op haatzaaien

Hemelrijk schreef haar scriptie over de geschiedenis van het verbod op godslastering in de Nederlandse wet. “Wat mij betreft wordt zelfs het verbod op haatzaaien afgeschaft”, aldus Hemelrijk.

Hansen onderzocht het populistische taalgebruik in de speeches van naoorlogse Nederlandse politici. Het zal geen verrassing zijn dat dit taalgebruik in de loop der jaren flink is toegenomen. “Vroeger waren het heel lange betogen over de economie, nu is het ‘grenzen dicht’.”

Eykelenboom keek naar patronen bij mensen die proberen af te vallen. “Mensen die zich ervan bewust zijn hoeveel ze eten, bijvoorbeeld doordat ze chips uit een bakje eten en niet direct uit de zak, zijn succesvoller in afvallen.”

Zelfverzekerde mensen

Wateropvang in Kenia is het onderwerp waar Schoderer zich op stortte. “Water is voor de Keniase boeren te kostbaar om het op hun velden te sproeien.” Mayoral wilde weten of zelfverzekerde mensen eerder worden aangenomen bij een sollicitatie. “Of je nu competent bent of niet, als je je erg zelfverzekerd gedraagt, vergroot dat de kans dat je gekozen wordt.” Van der Ham keek naar de manier waarop straffen vroeger en nu worden gebruikt als afschrikmiddel: “Op het galgenveld in Amsterdam-Noord, waar nu het filmmuseum Eye is, hingen de lichamen van misdadigers goed zichtbaar voor iedereen.”

Lees de volledige interviews, geïllustreerd met een portretje van de genomineerden, in de nieuwe Advalvas.

Peter Breedveld
BEELD: iamsterdam.com

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.