VU wil nieuw proefdiercentrum
Huisvesting 26 maart 2018

VU wil nieuw, groter proefdiercentrum

Er moet een nieuw, groot proefdiercentrum komen in het geplande onderzoeksgebouw op het terrein van de voormalige schooltuintjes tegen over O2-gebouw, stelt het college van bestuur.

Nu is het proefdiercentrum gevestigd in het Wis- en Natuurkundegebouw. Dat wordt rond 2020 grotendeels gesloopt, maar de vleugel waar het centrum in is gehuisvest, blijft deels staan. Om het in de toekomst te kunnen blijven gebruiken, is echter een dure verbouwing nodig.

Bovendien is volgens het bestuur uitbreiding van het centrum gewenst. Nu is het een gezamenlijke onderneming van de universiteit en het VU Medisch Centrum. Maar het academisch medisch centrum van de UvA, het AMC, wil aanhaken. VUmc en AMC gaan namelijk fuseren. Dan worden het neurologisch en oncologisch onderzoek op de VU-campus geconcentreerd en dat moet een van de vooraanstaande centra in Europa op deze gebieden worden.

Minder dierproeven

De VU streeft ernaar het aantal dierproeven te minimaliseren. Daarom vroeg de ondernemingsraad tijdens de bespreking van het plan met het bestuur afgelopen woensdag naar de noodzaak van een groter proefdiercentrum. Volgens rector Vinod Subramaniam zijn voor fundamenteel onderzoek en bijvoorbeeld de ontwikkeling van geneesmiddelen nog tientallen jaren dierproeven nodig. Daarvoor zijn nog lang geen bruikbare alternatieven ontwikkeld. “Misschien kunnen we over een aantal jaren kunstmatig een long namaken en daar onderzoek aan doen, maar hoe een long werkt in een levend wezen is nog een ander en ingewikkelder verhaal”, noemde hij als voorbeeld.

Het aantal dierproeven aan de VU zal in de toekomst vooral stijgen doordat er meer onderzoekers komen te werken. Men blijft zeer kritisch kijken naar het nut en de noodzaak van de voorgestelde experimenten.

Extra investering

Voor het nieuwe centrum is een extra investering van ruim tien miljoen euro nodig. Daar staat tegenover dat de kosten van de verbouwing van het bestaande centrum worden bespaard. Ook zal de exploitatie in de toekomst relatief goedkoper zijn voor de universiteit omdat het AMC mee gaat betalen. Ook is het goedkoper één nieuw centrum in te richten dan het oude te laten bestaan en er een dependance ter uitbreiding bij te bouwen, wat eerst het plan was. In een nieuw centrum kunnen ook de nieuwste inzichten op het terrein van dierenwelzijn worden gerealiseerd, hoewel het bestaande centrum al modern is. Het bestaat net zo’n vijftien jaar.

Tijdsplanning

Probleem is nog wel de tijdsplanning. Het nieuwe gebouw is pas in 2022 klaar. En de vraag is of het oude proefdiercentrum tot die tijd in gebruik kan blijven, gezien de plannen met het Wis- en Natuurkundegebouw. Mogelijk zijn er over een periode van één tot anderhalf jaar geen dierproeven mogelijk op de VU-campus. Het overbruggen van die periode kan veel geld gaan kosten als elders ruimte moet worden gehuurd of een tijdelijke faciliteit wordt opgezet.

De ondernemingsraad brengt binnenkort advies uit over het plan.

Dirk de Hoog
BEELD: Janet Stephens wikimedia

{ Lees de 5  reacties }

Door Godschalk op 12 april 2018

Schadalig.Stop geld tijd en energie in proefdiervrij. Beter resultaten. Plus je mishandeld geen dieren. Lijkt wel of dit voor eigen genot is.

Door Mariska wissink op 14 april 2018

Beste meneer / mevrouw
Hoe zou u het vinden als (nieuwe) medicijnen
Op dezelfde pijnlijke manier als bij dieren, op u getest word !
Zou u dat prettig vinden ?
Opgesloten in een klein hok te zijn en aan allerlei (gevaarlijke)
Chemische stoffen die in medicatie zitten bloot gesteld te worden ?
Dieren hebben de zelfde gevoelens en emoties als ons !
Hun leven is net zo waardevol als dat van ons !
En er zijn ook wetenschappelijke bewezen alternatieven voor dier proeven, waarom gebruikt u die niet ?
Waarom een dier dat niet zelf kan antwoorden of hij of zij aan deze proeven mee wil doen ,hier op zeer stres volle manier toe dwingen ?
En aan pijnlijke/ vervelende / gevaarlijke reacties van de
/ bijwerkingen van (nieuwe) medicatie ?
Zo gaan we toch ook niet met onze mede mensen om ?
Waarom dan wel zo omgaan met dieren ?

Door Edith op 14 april 2018

Ik dacht dat wij in een beschaafd land wonden dus niet.
Ook schandalig dat mensen met een opleiding zo weinig normen en waarden hebben.

Door Jacqueline op 16 april 2018

Doe de proeven nog op mensen. Beestjes kunnen zich niet verweren. Dierenbeulen....

Door hennie weidema op 25 juli 2018

Slapen jullie nog wel's nachts? What goes around comes around. De wet van de aantrekkingskracht kan je niet ontlopen.