Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
10 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Rector Subramaniam spreekt de nieuwe eerstejaars toe, augustus 2019

VU verwelkomt record aantal nieuwe studenten: ‘echt uit het dal gekomen’

Een recordaantal studenten heeft zich dit collegejaar ingeschreven aan de VU: 26.593*. Het vorige record (25.060) stamt uit 2011. Het aantal studenten dat voor het eerst aan een bachelor begon, steeg dit studiejaar met bijna 18 procent naar ruim 6.175 en er starten ruim 5.313 studenten aan een master, 5,6 procent meer dan vorig jaar.

Sterke stijgers zijn de bètafaculteit en de School of Business and Economics met een toename van respectievelijk 16 en 21 procent eerstejaars.

Vorig jaar nam het aantal VU-studenten ook al fors toe. De instroom in de bacheloropleidingen steeg met 18 procent. Toen groeide vooral de faculteit Rechtsgeleerdheid sterk, met 32 procent meer eerstejaars.

Het aantal studenten met een buitenlandse vooropleiding steeg van 13 naar 16 procent. Van de eerstejaars in de bachelor komen er ruim duizend uit het buitenland.

De landelijke cijfers over het aantal studenten worden deze week bekendgemaakt door de VSNU.

Creatieve oplossingen

Rector Vinod Subramaniam verheugt zich over de groei van het aantal studenten. Een paar jaar lang trok de VU juist minder studenten.

Bent u blij?
“Jazeker, het is een mooi teken dat studenten de VU weten te vinden. Het is een paar jaar minder gegaan. Nu zijn we echt uit het dal gekomen. De huidige omvang vinden we prima. De bètafaculteit is nu bijvoorbeeld een van de grootste van het land. Wij kunnen de groei aan, al brengt die uiteraard ook uitdagingen met zich mee.’’

Zoals?
“Soms moet je creatieve oplossingen zoeken. Zo kunnen studenten bij psychologie drukke colleges volgen op een videoscherm in een tweede zaal. De ervaring leert dat er na een paar weken minder studenten naar college komen, waardoor het probleem zichzelf oplost. Mogelijk gaan we ook college geven in de aula. Dat moeten we niet standaard doen, maar als tijdelijke oplossing kan dat.”

‘Deze groei kunnen we aan’

Zijn er grenzen aan de groei?
“Dat verschilt per opleiding. Bij Rechten wilde men graag meer studenten omdat het aantal de jaren vóór 2018 flink is gedaald. En Bedrijfskunde is voor het tweede opeenvolgende jaar flink gegroeid. Maar nu zitten we daar weer op het aantal studenten van een paar jaar geleden. Dat kunnen we dus aan.”

Gaat de VU minder werven?
“Gerichter. We willen bepaalde groepen potentiële studenten bereiken. Bij Geesteswetenschappen komt een nieuwe interdisciplinaire opleiding op het gebied van taal en informatica: text-mining. Dat is echt iets nieuws en die faculteit kan wel wat extra studenten gebruiken. We hebben verder niet zoveel middelen om het aantal studenten te sturen. Een numerus fixus is een paardenmiddel dat we liever niet gebruiken. Bij psychologie gaat het nu wel gebeuren, omdat dat landelijk is afgesproken.”

Hoe denkt u over het aantrekken van buitenlandse studenten?
“We zijn blij met hen. Een internationale oriëntatie is goed voor onze Nederlandse studenten. Nu starten er ongeveer duizend internationale studenten aan onze bachelors en nog zo’n duizend aan onze masters. Dat zijn er meer dan vorig jaar. Maar vergeleken met andere universiteiten zijn wij nog weinig internationaal. Ook hier moet je het per opleiding bekijken. Soms hebben we een extra instroom nodig om een goede mix te krijgen. Maar we hoeven niet te groeien om te groeien. Op dit moment hebben we geen plannen om meer bacheloropleidingen in het Engels aan te bieden.”

Lees ook het bericht op VUnet.

* Eerder ging het om een totaal aantal studenten van 26.374. Dat is later nog gecorrigeerd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.