Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Sander Koomen op de Berkelbike
Studenten 17 november 2020

VU-studenten winnen goud met hun dwarslaesiefiets

Een team studenten van bewegingswetenschappen won goud in de fietsrace van Cybathlon, een internationaal sportevenement voor mensen met een lichamelijke beperking afgelopen vrijdag.

Met de VU-fiets voor mensen met een dwarslaesie, de Berkelbike, reed atleet Sander Koomen de snelste tijd. Koomen deed 2 minuten 40 seconden over een afstand van 1200 meter, en was daarmee 20 seconden sneller dan de nummer twee. Het was de eerste keer dat het studententeam meedeed aan de 'bionische Olympische Spelen'.

Trapritme

Koomen kan niet zelf zijn beenspieren aansturen en drijft de fiets aan met behulp van elektrische signalen. Elektroden die op zijn benen zijn geplakt zenden signalen uit, de beenspieren eronder trekken samen en bij het juiste ritme ontstaat een trapcyclus.

Studenten bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit werkten drie jaar om de fiets en de training te verbeteren. “Sander en ons team Pulse Racing hebben de afgelopen jaren hard gewerkt. Wij zijn het enige team dat volledig bestaat uit studenten. Dat we dan zo’n resultaat halen, is ongelofelijk”, reageert teammanager Niek Klunder.

Correctie 17-11-2020

In een eerdere versie stond dat de studenten de fiets maakten. De fiets bestond al, de studenten deden aanpassingen en verbeterden de training.

Marieke Kolkman

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.