Onderwijs 28 juni 2018

VU-studenten weer beter te spreken over hun studie

Resultaten Nationale Studenten Enquête 2018

Studenten van de Vrije Universiteit zijn weer een beetje tevredener over hun opleiding dan vorig jaar, blijkt uit de Nationale Studenten Enquête 2018. Vanaf 2013 zit er een stijgende lijn in het oordeel van studenten over de universiteit.

In het algemeen geven de studenten hun studie, de sfeer op de opleiding en of ze anderen de studie zouden aanraden een cijfer boven de 4, op een schaal van 1 tot 5. Dat is vergelijkbaar met de totaalscores van alle Nederlandse universiteiten. De scores voor de VU zijn alle drie hoger dan vorig jaar.

NSE 2018 algemene scores VU

Internationalisering stijgt meest

Op studie-inhoud scoorde de VU in 2013 nog 3,65, in vijf jaar is dat gestegen naar 3,86. Ook docenten krijgen weer een beter cijfer: 3,77 nu, waar dat vorig jaar nog 3,73 was. De grootste stijgers dit jaar zijn de thema’s internationalisering en kwaliteitszorg.

NSE 2018 themascores VUKlik op de afbeelding voor een vergroting. Bron: stichting Studiekeuze123

Van alle achttien themascores is er slechts één lager dan vorig jaar. Dat is het cijfer voor aansluiting op de beroepspraktijk. Studenten zijn met name minder tevreden over de beroepsvaardigheden die ze opdoen tijdens hun studie en de kans die ze krijgen om in contact te komen met de beroepspraktijk.

Landelijk minder tevreden

De Nederlandse universiteiten samen doen het minder goed dan de VU. Studenten zijn in totaal iets minder tevreden over hun opleiding dan vorig jaar. Het percentage tevreden studenten daalde van 84,6 naar 83,4 procent.

Veel Nederlandse studenten zouden wel hun opleiding aanraden aan familie, vrienden of collega’s. Ook over hun stage en de groepsgrootte in het onderwijs zijn studenten goed te spreken. Op deze onderwerpen komen de scores iets boven de vier uit. Voor de VU zijn die twee thema’s het best beoordeeld.

Marieke Kolkman en HOP/BB