De Universiteit Utrecht belooft dat ze nieuw onderzoek niet meer laat sponsoren door de tabaksindustrie. KWF Kankerbestrijding dreigde zijn subsidies aan de UU in te trekken omdat fabrikant Philip Morris meebetaalt aan onderzoek naar tabakssmokkel.
Twee wetenschappers van de Universiteit Utrecht doen met een internationaal team van juristen en criminologen onderzoek naar de illegale handel in tabak. Ze worden betaald door PMI Impact, een fonds dat is opgericht door tabaksproducent Philip Morris.
Ethisch
Het bestuur van de UU twijfelde dit najaar of sponsoring door de tabaksindustrie wel ethisch verantwoord was, maar liet zich overtuigen door hoogleraar economisch en Europees strafrecht John Vervaele, die het onderzoek leidt. De universiteit benadrukt dat het een juridisch onderzoek is naar de schade van illegale tabakshandel, en niet naar de gezondheidseffecten van tabak. “De UU heeft al lang een richtlijn die onderzoek ten bate van de tabaksindustrie niet toestaat.”
Maar KWF Kankerbestrijding is strikter in de leer. Op DUB, de nieuws- en opiniesite van de UU, zegt een woordvoerder dat het KWF sinds 2017 eist dat medewerkers aan onderzoeksprojecten geen contacten met de tabaksindustrie hebben. In oktober werd duidelijk dat de UU al haar subsidies van het KWF dreigde te verliezen, bij elkaar tientallen miljoenen euro’s per jaar.
Belofte
Zo ver kwam het echter niet. Mede omdat de regels net veranderd waren, besloot het KWF dat het lopende onderzoek naar tabakssmokkel geen gevolgen zal hebben voor de subsidies aan de UU. Het college van bestuur beloofde op zijn beurt voortaan geen onderzoek meer te laten financieren door de tabaksindustrie.
De Nederlandse Vereniging van Oncologen wilde dat de universiteit de samenwerking met PMI Impact per direct staakte, maar daar geeft het bestuur geen gehoor aan. “Omdat wetenschappelijke onafhankelijkheid en integriteit van het onderzoek gewaarborgd zijn, blijft het college van bestuur bij de beslissing dat dit onderzoek onder de afgesproken voorwaarden door kan gaan.”