Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 december 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Universiteiten niet blij met milder bindend studieadvies

Minder verplichte studiepunten in het eerste jaar? Studenten zijn blij met het plan dat minister Van Engelshoven gisteren lanceerde, maar universiteiten en hogescholen voelen zich overvallen. Ook de Tweede Kamer is verdeeld.

In de toekomst hoeven eerstejaars studenten nog maar 40 van de 60 studiepunten te behalen om verder te mogen naar het tweede jaar, kondigt minister Van Engelshoven vandaag aan. Dat zou de druk op studenten moeten verlichten.

Balen

Het is een grote stap vooruit, vindt het Interstedelijk Studenten Overleg. Veel eerstejaars moeten volgens het ISO nog wennen aan het hoger onderwijs en het studentenleven. Het bindend studieadvies legt daar nog “een enorme druk bovenop”.

Maar universiteitenvereniging VSNU baalt van de aankondiging. “Ik heb zelf een BSA gekregen bij mijn eerste opleiding en dat was de beste ‘nee’ die ik ooit te horen heb gekregen”, zegt woordvoerder Bart Pierik. “Toen ben ik een andere opleiding gaan doen, die beter bij me paste. Dit voorstel zal ertoe leiden dat meer studenten stranden in hun studie, omdat ze eigenlijk bij de verkeerde opleiding zitten.”

BSA werkt

En de psychische druk op studenten? “Het eerste jaar is altijd spannend; daar heeft het BSA helemaal niet zoveel mee te maken”, meent Pierik. “De druk op studenten heeft meer te maken met bijbaantjes, het zoeken van een kamer en het opbouwen van een sociaal netwerk. En het BSA werkt: het studiesucces is omhooggegaan. Universiteiten hebben er goede redenen voor.”

De politiek reageert verdeeld. D66-Kamerlid Paul van Meenen, partijgenoot van de minister, is opgetogen. “Goed dat minister @ivanengelshoven een grens stelt aan de volstrekte willekeur van eisen aan #studenten bij bindend studieadvies.”

Lat hoog

Maar coalitiegenoot VVD ziet helemaal niets in het plan, zegt Kamerlid Judith Tielen. “De minister kiest voor de middelmaat en wil de keuzemogelijkheden van studenten beperken. Waarom zou een student niet mogen kiezen voor een opleiding die een strenge norm van 60 punten hanteert? De ene student excelleert in een opleiding die de lat hoog legt, de andere excelleert in omgeving waar meer rust zit. De minister walst over deze diversiteit heen.”

De psychische druk die studenten ervaren “is wel een probleem en daar moeten we iets mee”, zegt Tielen, “maar dit ideetje gaat niets oplossen. De meeste BSA-normen zitten maar iets hoger, bijvoorbeeld 45 of 50 punten. Het heeft weinig zin om de norm dan een beetje naar beneden te halen.”

Later drukker

Ook regeringspartij CDA krabt zich achter de oren. “Ben nog niet overtuigd”, reageert CDA-Kamerlid Harry van der Molen op Twitter. “‘t Gros van de opleidingen zit net boven de 40 studiepunten. Of keren 15 punten per kwartaal uit, wat automatisch 45 punten is. Levert dus voor die student weinig ‘lucht’ op. Plus: die punten moeten er sowieso komen. Dus krijg je het later drukker. Toch?”

Net als de coalitie is ook de oppositie verdeeld. SP en GroenLinks zijn ronduit blij. “Ben het lang niet altijd eens met de minister, maar als zij het bindend studieadvies wil versoepelen kan ze op steun van de SP rekenen”, twittert Kamerlid Frank Futselaar. Zijn collega Zihni Özdil van GroenLinks spreekt van een “mooie stap van de minister” en zou het BSA liefst helemaal afschaffen.

Maar Harm Beertema van de PVV is faliekant tegen. “De lat gaat alweer een stukje lager. Hij ligt bijna op de grond. Over een paar jaar zul je zien dat er nog steeds psychische druk is. Dan over 40 punten. En ook dan huilt de @MinOCW weer mee.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.