Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 november 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Uitstelgedrag en depressie hangen samen

Bijna een kwart van de Amsterdamse studenten die op eigen beweging een vragenlijst invulden over hun geestelijk welzijn, heeft last van een depressie. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Klinische Psychologie van de VU.

Ook heeft een op de vier respondenten last van zelfmoordgedachten (nu of in het afgelopen jaar). Bovendien heeft een op de vijf een paniekstoornis en een op de tien een alcoholprobleem. Dat werd vastgesteld met een standaard vragenlijst voor psychische stoornissen.

Een tweede vragenlijst onderzocht mildere psychische klachten. Ook die komen veel voor: uitstelgedrag bij een vijfde van de ondervraagde personen, perfectionisme bij 13 procent, een lage zelfwaardering en stress bij 12 procent en faalangst bij 1 op de 10 studenten. In totaal vulden 2449 studenten van de VU en de UvA de vragenlijst in, tussen maart 2018 en september 2019.

Milde klachten en stoornissen

De onderzoekers vinden een duidelijke samenhang tussen milde psychische klachten en een aantal psychische stoornissen. “Als je last hebt van uitstelgedrag ben je ook vaker perfectionistisch en heb je vaker stress, faalangst en een lage zelfwaardering. En dat hangt ook samen met depressie, angst, bipolaire stoornis. Alleen met afhankelijkheid van alcohol en drugs is er niet zo’n duidelijk verband”, zegt hoogleraar klinische psychologie Pim Cuijpers in een Zoom-gesprek.

De onderzoekers hebben nog niet alle verbanden uitgeplozen en ook nog geen papers gepubliceerd, maar Cuijpers stelt dat de gevonden verbanden robuust genoeg zijn om al over te praten.

‘De meeste psychische stoornissen ontstaan tussen het 15de en 25ste levensjaar’

Vroeg preventief ingrijpen

Met het onderzoek wilden de psychologen niet zozeer te weten komen hoeveel studenten depressief of drugsverslaafd zijn, maar in hoeverre de milde psychische klachten verband houden met ernstigere geestelijke problemen. Het doel: vroeg kunnen ingrijpen, zodat het niet onnodig erger wordt.

“We weten dat studenten geen hulp zoeken”, aldus Cuijpers. “Terwijl ze in een gevoelige leeftijd zitten. De meeste psychische stoornissen ontstaan tussen het 15de en 25ste levensjaar. Dus als studenten een stoornis ontwikkelen, is het op dat moment vaak de eerste keer dat ze wat krijgen. Als we dat kunnen voorkomen of goed behandelen, is daar veel mee gewonnen.”

Ook lezen: ‘Krijg studenten maar eens naar de psycholoog’

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.