Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Politiek 03 september 2012

Twitterdebat over kennis van start

Het is deze ochtend een trending topic: #kennisdebat. Op twitter bestoken bestuurders, ondernemers en politici elkaar met meningen over wetenschap, innovatie en onderwijs.

Het begon vanmorgen om acht uur, toen demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager het startsein gaf. Tot tien uur ging het over de internationale concurrentiepositie van Nederland. Nu bespreken de twitteraars de samenwerking tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen. Om twee uur volgt de aansluiting van het hoger onderwijs op de arbeidsmarkt.

Dit twitterdebat is een georganiseerd om het belang van onderzoek en innovatie te benadrukken, melden VSNU, NWO, VNO-NCW, KNAW, TNO, MKB-Nederland en HBO-raad op de website van het debat: www.twitterdebatkennisinnovatie.nl.

De bijdragen buitelen over elkaar. “Alle partijen omarmen kennis, onderwijs en in mindere mate wetenschap. Maar straks komen de compromissen...”, twittert bijvoorbeeld collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ook Sijbolt Noorda van universiteitenvereniging VSNU moedigt politici aan om goede voornemens niet te laten sneuvelen in de onderhandelingen over een nieuw kabinet.

Astronaut André Kuipers doet eveneens een duit in het zakje en schrijft: “Nederland moet het hebben van hoogwaardige technologie. Daar liggen de kansen, in innovatie.”

Politici laten zich niet onbetuigd. Zo vindt CDA-kamerlid Sander de Rouwe dat er extra geld naar kennis moet. Het CDA wil 300 miljoen investeren, stelt hij. Zijn collega Ronald Plasterk van de PvdA maakt een andere rekensom. Van de vijf grootste partijen wil alleen zijn eigen partij investeren, meent hij.

“Mooi hoe in de tweets blijkt dat alles met alles samenhangt: onderwijs, onderzoek, ondernemen!”, merkt VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda op. Vandaag heeft zijn vereniging samen met werkgevers, hogescholen en onderzoeksfinancier NWO en wetenschapsgenootschap KNAW de politiek opgeroepen om meer in wetenschap te investeren.

HOP, Bes Belleman
BEELD: Studio VU/Riechelle van der Valk

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.