Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

baby
Studenten 18 augustus 2020

Studentenorganisaties bang voor grote verschillen voor eerstejaars

In de ene stad gaat de introductieweek vrijwel helemaal digitaal, in de andere maken eerstejaars tenminste nog een fietstocht door de stad. Geef alle eerstejaars een goede start, zeggen studentenorganisaties LSVb en ISO.

Het nieuwe studiejaar verloopt anders dan andere jaren. De introductieweken zijn grotendeels online en het onderwijs zal ook niet helemaal hetzelfde zijn als voorheen. Veel moet op afstand.

Geen wonder dat de landelijke belangenbehartigers van studenten (LSVb en ISO) de vinger aan de pols houden. Ze vrezen dat eerstejaars studenten voortijdig afhaken als ze geen ‘zachte landing’ krijgen.

Thuis voelen

Daarom verspreiden een reeks aanbevelingen. Maak studenten wegwijs binnen de instelling, is een van de tips, maar ook: zorg dat ze weten waar ze terecht kunnen als ze tegen problemen aanlopen. Verder is het belangrijk dat eerstejaars hun medestudenten leren kennen en zich thuis voelen in de stad.

Zijn instellingen daar dan niet mee bezig? Jawel, zegt Freya Chiappino, vicevoorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. “We zijn vooral bang dat er grote verschillen ontstaan. Elke stad is natuurlijk anders, maar eerstejaars studenten zouden overal goed opgevangen moeten worden.”

Extra aandacht

‘Kwetsbare’ groepen, zoals mbo’ers die naar het hbo gaan, zouden extra aandacht moeten krijgen, vooral in de eerste honderd dagen. Daar moeten docenten, die in deze tijden toch al hard werken, dan wel genoeg tijd voor hebben.

De instellingen zullen dit zelf ook wel snappen. Ze zijn al maanden bezig met de vraag hoeveel studenten er in hun lokalen mogen, wat de lestijden worden en hoe de introductieweek corona-proof kan verlopen.

Politiek

Maar de studentenorganisaties willen nog iets met hun oproep: de politiek bereiken. De verkiezingen komen eraan en ze willen dat de volgende coalitie meer geld aan hoger onderwijs gaat uitgeven.

Er is jarenlang structureel bezuinigd op het hoger onderwijs, stelt Chiappino. Er was daardoor weinig ruimte om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. “We zien nu wat een verlies dat is.”

HOP
BEELD: Donnie Ray Jones (Flickr)

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.