Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

VU 21 januari 2014

Studenten worden weer gepakt: koopkrachtverlies van vijf euro

Terwijl de meeste huishoudens dit jaar iets meer te besteden hebben, gaan studenten met een bijbaan er vijf euro per maand op achteruit. Dat heeft het Nibud berekend.

Voor honderd soorten huishoudens heeft het Nibud de verandering in koopkracht vastgesteld: van tweeverdieners zonder kinderen tot alleenstaande bijstandsouders met drie kinderen. Ook studenten met een basisbeurs en een bijbaan van vijfduizend euro per jaar staan in de lijst.

Studenten met bijbaan

Jarenlang ging de koopkracht van Nederlanders achteruit door stijgende prijzen, hogere verzekeringspremies en allerhande belastingmaatregelen. Voor de meeste werkenden keert dit jaar het tij, net als voor uitkeringsgerechtigden.

Maar niet voor studenten met een bijbaan van vijfduizend euro per jaar. Zij gaan er komend jaar 0,6 procent op achteruit, oftewel zestig euro per jaar. Studenten zonder bijbaan staan niet in de lijst.

Kamerhuur stijgt

Via een tool op de website van het Nibud kunnen mensen extra informatie over hun eigen situatie krijgen. Voor studenten meldt het Nibud bijvoorbeeld dat de kamerhuur per 1 juli extra stijgt. Het opknappen van je kamer is dit jaar goedkoper dan in 2015, omdat nu het lage btw-tarief voor klussers nog geldt. De belasting op dranken, leidingwater en energie gaat omhoog. De basisbeurs blijft dit jaar bestaan.

Het zijn maar voorbeelden, relativeert het Nibud. In de praktijk stijgt en daalt de koopkracht van mensen veel sterker door een nieuwe baan, een ongeval of gezinsuitbreiding. Het Nibud heeft een speciale pagina voor geldzaken van studenten.

HOP/BB

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.