Maatschappij 18 oktober 2017

Seksueel geweld is overal, ook op de campus

Ook in het hoger onderwijs hebben vrouwen te maken met seksuele intimidatie, zegt de Amsterdamse studentenvakbond ASVA. Daarom zet de bond samen met collega-vakbonden een mediacampagne op touw met als hashtag #metooOnderwijs.

Het was groot nieuws afgelopen week: verschillende actrices beschuldigden filmproducent Harvey Weinstein van seksueel misbruik en intimidatie. Een golf van verontwaardiging trok door Hollywood en de Amerikaanse actrice Alyssa Milano startte de hashtag #metoo, waarmee ze wilde laten zien hoe wijd verbreid het probleem is.

Duizenden Amerikaanse vrouwen deelden hun ervaringen via sociale media en ook in Nederland was de hashtag lange tijd trending.

Nederland

Samen met de drie andere vrouwelijke voorzitters van de plaatselijke studentenvakbonden roept de ASVA de hashtag #metooOnderwijs in het leven. “We willen laten zien dat dit probleem ook in het Nederlandse hoger onderwijs speelt”, zegt voorzitter Tammie Schoots.

Is zo’n actie nu echt nodig? Zeker, benadrukt Schoots. “Het probleem zit niet alleen in de bovenlaag. Dat is vaak een uitdrukking van wat er daaronder gebeurt. Seksuele intimidatie en discriminatie zijn legitieme problemen, die nog erg normaal worden gevonden.”

Rol

Ze geeft zelf het voorbeeld dat ze een keer een debat voerde met verschillende mannelijke bestuurders. “Daar werd gezegd, jij bent de enige vrouw, dus jij mag de emotionele argumenten van de avond aanvoeren. Je wordt als vrouw vaak in zo’n soort rol gedrukt, waarbij de inhoud ondergeschikt is.”

Schoots pleit voor meer openheid over seksueel geweld en intimidatie, ook voor mannen. “Het voordeel van zo’n hashtag is dat je niet expliciet hoeft te worden en niet in detail hoeft te treden, maar dat je toch kunt laten zien dat het wel degelijk een probleem is. Het is belangrijk om te praten over hoe we met elkaar om willen gaan.”

Advalvas had in januari een groot artikel over seksuele intimidatie op onder andere de universiteitscampus en bij studentenverenigingen. Zo heeft één op de vijf co-assistenten te maken met seksuele intimidatie. Lees het artikel hier.

HOP/IS

{ Lees de 1  reacties }

Door Niek Jansen op 18 oktober 2017

Laten we niet doorschieten. Goed dat er aandacht is voor seksueel geweld, maar het wordt nu ook allemaal wat overdreven. Lockerroomtalk is onschuldig als het bij praten blijft en een seksueel grapje moet ook gewoon kunnen. Het wordt tijd dat mensen weer eens een wat dikkere huid krijgen.

Het debatvoorbeeld in de tekst heeft verder ook niks met seksueel geweld te maken. Ik praat het niet goed maar er kan beter gewerkt worden aan de aanpak van echt seksueel geweld.