Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 januari 2025

Studentenleven
& Maatschappij

The Rights Forum sleept universiteiten voor de rechter

The Rights Forum spant een rechtszaak aan tegen de Nederlandse universiteiten. Die zouden meer informatie moeten bieden over hun contacten met organisaties die volgens het forum ‘pro-Israël’ zijn.

Begin 2022 heeft de stichting, die opkomt voor de rechten van Palestijnen, bij de universiteiten een verzoek om informatie ingediend. Ze zouden documenten en correspondentie moeten verstrekken over hun banden met instellingen en organisaties die “steun voor de staat Israël propageren”. 

Het gaat niet alleen om contacten met universiteiten en organisaties in Israël zelf, maar bijvoorbeeld ook met het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI), het Centraal Joods Overleg en de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding. 

The Rights Forum doet daarbij een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (inmiddels Wet open overheid), die publieke en semipublieke instellingen tot transparantie verplicht, afgezien van enkele uitzonderingsgronden. In een opiniestuk schreef de groep Nederlandse Academici en Verschillende Studentengroepen in Solidariteit met Palestina waarom een Wob-verzoek nodig was. 

Kritiek

Sommige universiteiten verspreidden het Wob-verzoek onder hun medewerkers, wat tot kritiek en protest leidde. Het Wob-verzoek zou getuigen van antisemitisme. Op de site van koepelvereniging UNL gingen de universiteiten door het stof. “De behandeling en verspreiding van het Wob-verzoek heeft binnen universiteiten geleid tot gevoelens van onrust en onveiligheid”, staat in een verklaring. “Wij betreuren dit.”

Zelf vindt The Rights Forum het verzoek om informatie niet zo vreemd. De stichting wil weten of universiteiten “indirect betrokken zijn bij Israëlische schendingen van de mensenrechten”, is de uitleg. “Soortgelijke Wob-verzoeken brachten eerder Chinese financiering en invloed van de tabakslobby binnen de universitaire wereld aan het licht.”

Rechtszaak

Uiteindelijk besloten de universiteiten om maar deels mee te werken. Ze verstrekken bepaalde informatie over hun banden met organisaties in Israël. Maar ze gaan niets delen van de contacten met Nederlandse en internationale organisaties “die zich bezighouden met religie, herdenking of de bestrijding van antisemitisme”. De VU wees het Wob-verzoek zelfs helemaal af. 

The Rights Forum neemt er geen genoegen mee, staat in een persbericht dat deze week is verspreid. Het komt dus tot een rechtszaak, waarin de rechter zich mag buigen over de uitzonderingsgronden in de wet.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.