Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 december 2024

Campus
& Cultuur

‘Online college geven is onnatuurlijk en eenzaam’

Hoe gaat het nu met je, na bijna twee jaar pandemie en vier lockdowns? Voor studenten zou het zelfs een derde lente op hun kamer worden. In deze tiendelige serie vertellen zeven Nederlandse en drie internationale medewerkers en studenten hoe het ze vergaat. Deel 5: hoogleraar Nieuwe Testament Bert Jan Lietaert Peerbolte.

“Online college geven is het beste plan B dat we hebben. Nu een aantal studenten in quarantaine moet, voorkomen we er uitval mee. Maar in de volgende periode wil ik graag weer fysiek college geven, want het is uitputtend. Met online vergaderen heb ik dat niet, online college geven is veel intensiever omdat je als docent verantwoordelijk bent voor een hele groep.

Het is ook niet normaal om mensen de hele tijd tweedimensionaal aan te spreken, de non-verbale communicatie te moeten missen. Ik heb thuis een goede werkplek, een grote bibliotheek, ruimte zat; ik kan hier uitstekend werken. Maar het is raar om helemaal geen studenten te ontmoeten. Het is onnatuurlijk en ook een beetje eenzaam.

Beter beschermd

Na ieder college ga ik even een halfuur naar buiten, wandelen met de hond. Dan kan ik er weer even tegenaan. Ik moet zelf ook in quarantaine omdat ik corona heb, maar het is heel rustig waar ik woon, ik kom hier niemand tegen, dus dat kan veilig.

Ik had geen klachten, moest alleen hoesten. Ik heb vier zelftesten gedaan, maar die waren allemaal negatief. Toen heb ik mezelf toch maar bij de GGD laten testen en bleek ik positief te zijn. Ik ben daar de hele tijd bang voor geweest, ook omdat ik astma heb, maar ik voel me niet ziek. Daarom ben ik blij dat ik twee keer gevaccineerd ben én geboosterd. Ik las in de krant dat je nóg beter beschermd bent als je van corona genezen bent.

Met mijn collega’s heb ik nu al zo lang geen normaal contact meer gehad, daar is straks echt wel wat herstelwerk voor nodig. Op mijn afdeling ga ik voorstellen om één keer per maand bij elkaar te komen. Koffie of thee drinken en bijpraten: Hoe is het met jou?”

Lees ook:
Pandemoe (1): Gastvrouw Corrie Koning, en Pandemoe (2): Student Nathanael Korfker, Pandemoe (3), sportinstructeur Mickey Richards en, in het Engels, Pandamn it: antropoloog Younes Saramifar.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.