Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 december 2024

Campus
& Cultuur

Ondernemingsraad stapt naar rechter over reorganisatie Theologie

De ondernemingsraad is het niet eens met de reorganisatie bij de faculteit Religie & Theologie en stapt naar de Ondernemingskamer, een rechterlijk orgaan.

“We hebben een een aantal gesprekken gehad met het college van bestuur, maar we zijn niet nader tot elkaar gekomen”, aldus or-voorzitter Henk Olijhoek. Steen des aanstoots is onder meer het feit dat de reorganisatie gepaard gaat met acht gedwongen ontslagen, niet allemaal fulltime banen.

“We hebben een alternatief plan aangeboden waarin de betreffende werknemers via natuurlijk verloop worden afgevloeid, maar daar gaat het college niet op in”, aldus Olijhoek.

De voorzitter zei tijdens een raadsvergadering, gistermiddag, dat er tijdens een gesprek drie keer gevraagd is op welke manier het doel van de reorganisatie wordt verhinderd als de werknemers niet worden ontslagen. “We krijgen er geen antwoord op.” Eén van de andere raadsleden meent dat “als we dit niet gaan tegenhouden, is het hek van de dam.”

Luxe

De decaan van Religie & Theologie, Ruard Ganzevoort, zei tegen Ad Valvas dat zijn faculteit niet anders kan dan reorganiseren met ontslagen. “Als je enorme reserves hebt, kun je je veroorloven dat geleidelijk te doen, zonder mensen te ontslaan, maar die luxe hebben we niet.”

De ondernemingsraad heeft adviesrecht op het plan, geen instemmingsrecht. Wat hoopt ze bij de Ondernemingskamer te bereiken? “Er zijn aantal mogelijkheden”, aldus Olijhoek. “De rechter kan zeggen dat het besluitproces niet goed is gegaan en het bezwaar van de or gegrond is, daar hopen wij natuurlijk op. Het kan ook zo zijn dat de rechter er niet zwaar aan tilt dat het proces niet goed is gegaan of de verschillende partijen moeten weer met elkaar om tafel.”

Het conflict over de reorganisatie duurt al sinds januari. Vorige maand besloot het college van bestuur het reorganisatieplan van de faculteit goed te keuren. Dat plan komt erop neer dat de faculteit de nadruk legt op het maatschappelijke belang van religie. “We kijken niet alleen meer naar wat er binnen die religies allemaal gebeurt”, aldus Ganzevoort.

Geïntimideerd

De raad heeft zich vanaf het begin tegen de reorganisatie verzet. ‘Stop hiermee’, riep ze in januari. Ze zet vraagtekens bij de gedwongen ontslagen, maar ook bij de reorganisatie zelf en bij de financiering. Volgens raadslid Dick van Gilder bestaat er nog veel tegenstand binnen de faculteit tegen de reorganisatie.

In februari sprak de onderdeelcommissie van de faculteit zich middels een brief inderdaad uit tegen de gang van zaken rond de voorgenomen reorganisatie. Daarop werd haar verweten tweespalt te veroorzaken. Medewerkers lieten aan Ad Valvas weten dat ze zich geïntimideerd voelden. Ook de ondernemingsraad kreeg een oorwassing, van het college van bestuur, omdat ze in Ad Valvas de reorganisatie had bekritiseerd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.