Popup-Niks-missen-2.png

Onderwijs 10 januari 2022 reacties 4

OMT adviseert mondkapje in de collegezaal

Als studenten en docenten weer naar de campus komen, zouden ze mondkapjes moeten dragen tijdens het onderwijs in grotere groepen. Dat adviseert het Outbreak Management Team.

Het aantal besmettingen is momenteel erg hoog, schrijft het OMT in een brief aan het ministerie van Volksgezondheid. En hoewel er minder mensen ernstig ziek worden van de omikronvariant, staat de zorg onder grote druk.

Grotere groepen

Daarom raadt het OMT aan om het gebruik van mondkapjes in onder meer drukke winkelstraten en alle publieke binnenruimtes uit te breiden voor iedereen vanaf 13 jaar. Ook het “onderwijs in grotere groepen” aan universiteiten en hogescholen valt onder het advies.

Het is niet duidelijk waarom het advies niet geldt voor onderwijs in kleinere groepen, bij tentamens en in bibliotheken. Het OMT was niet bereikbaar voor nadere vragen.

FFP-2-masker

Verder adviseert het OMT om uitsluitend chirurgische mondneusmaskers te gebruiken; de bekende wit-blauwe wegwerpmondkapjes. “Niet-medische” mondkapjes van uiteenlopende stoffen zijn minder veilig volgens het OMT.

Kwetsbare personen krijgen het advies om in “ongecontroleerde” situaties een veiliger FFP-2-masker te dragen, bijvoorbeeld “waar sprake is van veel bewegingen, waar de anderhalve meter niet gehandhaafd kan worden, waar aerosolvorming door zingen en schreeuwen optreedt, en waarin er twijfels zijn over de ventilatie in een binnenruimte”.

Op 14 januari betrekt het kabinet het OMT-advies bij zijn besluit om de lockdown in het hoger onderwijs al dan niet te verlengen. Daarover zal het OMT later nog adviseren.

HOP/HC

{ Lees de 4 reacties}

Door Een medewerker op 13 januari 2022
Dit maakt toch allemaal niet uit want de VU gaat niet handhaven, niet als vorige periode...
Door Een medewerker op 14 januari 2022
@Een medewerker: gelukkig maar, want we zijn nog steeds een VRIJE universiteit.
Door medewerker 3 op 14 januari 2022
Vrij betekent niet vrij in de zin lang leve de vrijheid. https://www.hdc.vu.nl/nl/erfgoedvu/geschiedenis/index.aspx "De instelling werd gedoopt tot de Vrije Universiteit. In zijn beroemde openingsrede 'Souvereiniteit in eigen kring' lichtte Kuyper de naam toe. De universiteit moest vrij zijn van de staat, maar ook van de kerk, beiden hadden zij niet voor te schrijven van wetenschappers hebben te denken."
Door Een medewerker 4 op 14 januari 2022
Volgens mij zijn we gelukkig nog vrij genoeg om zelf te bepalen wat we onder vrijheid verstaan ;)

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.