Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Personeel 12 mei 2020 reacties 2

Nieuwe cao: dit jaar drie procent loonsverhoging

Universitaire medewerkers krijgen een loonsverhoging van 3 procent plus een bonus van 750 euro. Tenminste, als de achterban het akkoord van de onderhandelaars goedkeurt.

De nieuwe cao gaat tot 1 januari 2021 gelden. De loonsverhoging geldt vanaf 1 juni. Wie op dat moment aan de universiteit werkt, krijgt bovendien een eenmalige uitkering van 750 euro bruto (of voor de deeltijders: een deel daarvan).

De onderhandelaars zien de gevolgen van de coronacrisis voor het tijdelijke personeel en reserveren daar geld voor: 0,45 procent van de ‘loonruimte’. Daarmee bedoelen ze 0,45 procent van de totale loonkosten aan de universiteiten.

Solidariteit

“Dit is een bijzondere afspraak die uiting geeft aan de solidariteit en betrokkenheid met universitaire medewerkers met tijdelijke contracten”, schrijven de onderhandelaars.

Over de besteding van dat geld worden nog nadere afspraken gemaakt. Het gaat bijvoorbeeld om verlenging van tijdelijke contracten van onderzoekers, promovendi en docenten, maar ook van het ondersteunende personeel dat hen bij hun werkzaamheden helpt.

Ombudspersoon

Er is ook afgesproken dat alle universiteiten een ombudspersoon (of: ombudsfunctie) gaan invoeren, waar medewerkers terechtkunnen als ze een conflict hebben. Over ruim een jaar zou het bij alle universiteiten zover moeten zijn.

Uiterlijk 5 juni moet bekend zijn of de werkgevers (verenigd in de VSNU) en de leden van de vakbonden (FNV, CNV Overheid, AOb en AC/FBZ) instemmen met het akkoord.

HOP/BB
BEELD: Caribb (Flickr)

{ Lees de 2 reacties}

Door Inge op 13 mei 2020

De door de redactie gekozen foto vind ik niet erg passen bij het onderwerp.

Door Lies Poesiat op 18 mei 2020

Dat er nu een onderhandelingsakkoord op hoofdlijnen is bereikt om op iedere universiteit een ombudsman personeel aan te stellen, is goed nieuws voor zowel medewerkers als de organisaties. De ombudsman kan als onpartijdige derde immers een oplossing bieden bij problemen op het werk. Op de VU is sinds 2008 een ombudsman voor personeel aangesteld, op de UU sinds 2005. Op vier andere universiteiten loopt momenteel een pilot project-ombudsman. Medewerkers met klachten kunnen sinds 2012 bij mij terecht om hun klacht vertrouwelijk met mij te bespreken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.