Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Politiek 07 november 2019 reacties 2

Leenstelsel-partij D66 denkt mee over toekomst huidige studiefinanciering

D66 doet mee aan een werkgroep die zich gaat buigen over de toekomst van de studiefinanciering. Tegen de zomer wordt duidelijk of het huidige kabinet alvast aanpassingen gaat doorvoeren.

In oktober, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, nodigde CDA-leider Pieter Heerma partijen uit om zitting te nemen in een werkgroep die, samen met de Sociaal-Economische Raad, gaat nadenken over de toekomst van de studiefinanciering. Daar doet ook D66 aan mee, meldt het AD vandaag. Opvallend, omdat de partij tot voor kort bleef vasthouden aan het leenstelsel.

Volgens de krant wil een ruime politieke meerderheid het leenstelsel op korte termijn aanpassen, maar CDA-Kamerlid Harry van der Molen relativeert dat. “Onze insteek is primair dat we in de werkgroep gaan kijken wat er in een nieuw kabinet anders kan.”

Regeerakkoord

Het leenstelsel kan volgens hem niet zomaar worden afgeschaft, al was het alleen maar omdat er een regeerakkoord ligt. “De ChristenUnie en wij zijn altijd tegen het leenstelsel geweest. Toch hebben we er in de kabinetsonderhandelingen mee ingestemd op voorwaarde dat het collegegeld voor eerstejaars zou worden gehalveerd.”

Kamerlid Jan Paternotte, de nieuwe woordvoerder hoger onderwijs van D66, bevestigt dat hij in de werkgroep gaat. “Ik vind het belangrijk om samen met de andere partijen alvast na te denken over wat we in een nieuwe regeerperiode willen met de studiefinanciering. Alle partijen zeggen nu wat anders. De een wil de oude basisbeurs terug die voor iedereen gelijk is, en de ander wil hem alleen terug voor een deel van de studenten. Dan is het goed om daarover met elkaar te praten.”

Stapeling

De oude basisbeurs voor iedereen ziet hij niet zo snel terugkomen. “Ik zie ook nog geen partij die daartoe een voorstel heeft gedaan met de financiële dekking erbij. Wat je wel ziet is dat iedereen zich druk maakt om de stapeling van problemen waar jongeren nu tegenaan lopen.”

Of het huidige kabinet nog aan het leenstelsel gaat sleutelen, hangt af van de evaluatie van het leenstelsel, die voor de zomer verwacht wordt. “Als blijkt dat er knelpunten zijn, kun je op korte termijn bijvoorbeeld denken aan een verhoging van de aanvullende beurs of een verruiming van de doelgroep die er gebruik van mag maken.”

Het CDA wacht het af, zegt Harry van der Molen. “Ons uitgangspunt is dat we in de volgende regeerperiode het leenstelsel terugdraaien. Maar als er met steun van D66 tussenstappen mogelijk zijn op de weg daarheen, dan zetten we die.”

HOP/HC
BEELD: Roman Kraft (via Unsplash)

{ Lees de 2 reacties}

Door Natascha Manders op 07 november 2019

Ik heb 3 kinderen waarvan er inmiddels 2 studeren, ik ben alleenstaand. Zelf heb ik een goede full time baan en studeer ook nog steeds omdat ik mijzelf wil blijven ontwikkelen. Toch moeten mijn kinderen een lening aangaan om te kunnen studeren. Voor mij is het niet op te brengen dit financieel rond te krijgen zonder een lening, Mijn kinderen werken beide naast hun studie en zijn zich bewust van hetgeen een lening met zich meebrengt. Ik vind het niet passen dat, wanneer mijn kinderen klaar zijn met hun studie, zij een studieschuld hebben waardoor ze belemmerd worden in onder andere het kopen van een woning en deze schuld over de lengte van 35 jaar moeten aflossen. Natuurlijk dient inzichtelijk te zijn waaraan de lening is uitgegeven en niet gebruikt wordt voor andere doeleinden dan de studie. Ik hoop echt dat er gekeken gaat worden hoe deze lasten te verlagen voor studenten die graag willen studeren.

Door Dineke Mars op 03 juli 2020

Hoe zit het dan met kinderen die niet geleend hebben maar hun totale spaargeld hebben uitgegeven aan hun studie
Als alleenstaande moeder betaal ik hun studiegeld waardoor ik zelf al jaren niet op vakantie kan.
Het moet niet zo zijn dat alleen degene die geleend hebben hier voordeel van hebben.
Ook degene die 4 jaar zuinig hebben geleeft, geen extra dingen hebben gedaan zullen een bijdrage moeten krijgen.
Hoor niet anders ik leen want dan kan ik op vakantie, neem aan dat een studie lening daar niet voor bedoeld is.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.