Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

startscherm kieskompas 2012
Politiek 15 augustus 2012

Kieskompas van start

Het kieskompas voor de kamerverkiezingen van 12 september is vandaag van start gegaan. Het systeem is in 2006 door VU politicoloog André Krouwel ontwikkeld als tegenhanger van de Stemwijzer. Kieskompas is zo succesvol gebleken dat het als bedrijf is doorgegaan en inmiddels wereldwijd, zoals bij de laatste verkiezingen in Egypte, sites voor stemadviezen ontwikkeld.

Door het beantwoorden van dertig helder geformuleerde stellingen op Kieskompas over de belangrijkste politieke issues in ons land, van de euro tot het ontslagrecht, worden bezoekers van de website in het  politieke landschap geplaatst. Op deze wijze zien zij direct welke partijen het meest aansluiten bij hun opvattingen en met welke partijen de inhoudelijke afstand groot is. De plaatsingen van partijen vindt plaats aan de hand van hun verkiezingsprogramma en andere officiële partijteksten.

Inmiddels zijn er een heleboel verschillende sites met stemadviezen ontwikkeld. Zo  gaat bijvoorbeeld volgende week de jongerenkieswijzer van start. (DdH)

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.