Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Campus 11 oktober 2022 reacties 3

Help, een student/docent die totaal niet op mij lijkt in de collegezaal!

De universiteit wordt steeds diverser. Hoe vinden studenten en medewerkers eigenlijk dat dit gaat? Om dat te weten te komen, zet Ad Valvas samen met 18 andere media van universiteiten en hogescholen een enquête uit.

Gebedsruimtes en genderneutrale wc’s, vrouwen en Arabieren in de filosofische canon, regenboogvlaggen, meatless Mondays en vegaweken in het restaurant en hoogleraren die door hun studenten de les wordt gelezen in hun eigen collegezaal. Het is diversiteit en inclusie wat de klok slaat op de universiteiten en hogescholen en het is nog lang niet goed: nog steeds blijken er groepen te worden vergeten bij de realisatie van een nieuw gebouw of de introductie van een nieuw systeem. Dan kun je er niet in met een rolstoel, zijn visueel beperkte studenten over het hoofd gezien, of melden de neurodiverse mensen zich met hun specifieke wensen.

Hoe divers wil je het hebben?
Landelijk onderzoek naar diversiteitsbeleid en -opvattingen in het hoger onderwijs. Sluitingsdatum: 30 oktober. Vul de enquête in, studenten hier en medewerkers hier.

Het is duidelijk dat de campus niet langer het exclusieve domein is van de oude witte, heteroseksuele man.

Maar wat denken de studenten en medewerkers van de universiteiten en hogescholen er zelf van? We weten dat er óók docenten zijn die hun tranen soms moeten wegslikken omdat ze door hun studenten worden afgeserveerd als boomer. En dat sommige studenten zich ergeren aan de regenboogvlag of zich onveilig voelen door activisten voor de Palestijnse zaak.

Om al die verschillende perspectieven en zienswijzen op diversiteit in kaart te brengen, hebben 19 universiteits- en hogeschoolmedia, waaronder Ad Valvas, de handen ineengeslagen om een enquête te maken. We hopen dat u die voor ons wilt invullen, meer dan tien minuten zal het u niet kosten.

De uitkomst van de gezamenlijke enquêtes zal ons niet alleen meer inzicht geven in de stemming in het hoger onderwijs in zijn algemeen, we zullen ook de verschillende universiteiten en hogescholen kunnen vergelijken. Daarnaast hebben we van al die instellingen het diversiteitsbeleid onderzocht, en met hun diversity officers besproken wat hun plannen zijn en welke afwegingen ze daarbij maken.

We hopen te weten te komen wat er volgens u goed gaat, en wat er beter kan. Wat er misschien wordt vergeten, en wat ook mogelijkheden zijn. Of u zich toch nog buitengesloten voelt of juist vindt dat de campus een fijnere plek is geworden. Of het gevoerde beleid een beetje strookt met de wensen en beleving van de VU-populatie.

Het project, een initiatief van de Kring van Hoofdredacteuren Hoger Onderwijs Media, is mogelijk gemaakt met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, een organisatie die onderzoeksjournalistiek in Nederland ondersteunt. De Kring heeft hiervoor ruim 100.000 euro gekregen. De enquête is samengesteld op basis van gesprekken met redacteuren van alle deelnemende media en is opgesteld door onderzoeksbureau Newcom. Alle antwoorden worden anoniem verwerkt.

Wilt u meedoen aan de enquête? Klik dan hier als u student bent en hier als u medewerker bent. Het onderzoek staat open tot 24 oktober. De resultaten zijn terug te vinden in een serie artikelen later dit jaar.

Peter Breedveld
BEELD: Eveline Schram

{ Lees de 3 reacties}

Door Lezer op 11 oktober 2022
Flawed review. Inclusion deals with people that face extra challenges. They are NOT disabled. That's a stigma.
Door Jan van Oort op 12 oktober 2022
Als Palestina activisten dubieuze antisemitische figuren als haatimam Haitham al-Haddad uitnodigen komt daar terecht kritiek op, voor antisemitisme kan geen plaats zijn aan de VU, net zo min als voor een islamitische gebedsruimte waar mannen een vrouwen van elkaar worden gescheiden. De VU faciliteert immers geen bijeenkomsten waar mannen en vrouwen apart worden gezet. Studenten die hun docent uitschelden voor boomer maken zich schuldig aan onbeschoft gedrag, ook dat past niet op de uni.
Door Katinka Quintelier op 17 oktober 2022
Wiens mening wil je eigenlijk horen met deze oproep? Deze tekst lijkt helemaal niet geschreven om naar de mening van een diverse groep studenten/docenten te peilen. Divers zijn we om te beginnen allemaal - ook de oude witte, heteroseksuele mannen, die wel eens als homogene massa worden weggezet. Zij zijn ook gebaat bij een campus waar je, slecht te been, niet over de willekeurige stenen struikelt; waar de communicatie leesbaar is voor slechtzienden, en waar je gewoon mag toegeven dat je slecht hoort, een andere religie aanhangt, of, stel je voor, dat je niets van NFT's begrijpt. En beeld je nu eens in dat je zelf die student/docent bent die niet lijkt op de meerderheid. Dan denk je eerder: Help, niemand lijkt op mij! Je ziet voornamelijk Westerse mannen in de filosofische canon, moet zelf je veganistisch eten maar mee hebben, en naar verplichte Bijbelteksten luisteren; of er is één kolfruimte in het hele gebouw - hoe combineer je dat nu met je werk? Diversiteit en inclusie gaat niet alleen om het verwelkomen van mensen. Het gaat er ook om dat je ieders uniciteit erkent en respecteert.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.