Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

brandstapel
Andere universiteiten 01 oktober 2019 reacties 1

‘Heksenjacht’ in Rotterdam: universiteitsblad neemt veilig mailadres

In de jacht op een journalistieke bron laat de Erasmus Universiteit Rotterdam de e-mails van medewerkers uitkammen. Universiteitsblad Erasmus Magazine heeft snel een veilig mailadres aangemaakt.

Het bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam vermoedt dat een medewerker van de universiteit ‘gelekt’ heeft naar NRC Handelsblad over vermeend plagiaat in de speeches en het proefschrift van Dymph van den Boom.

Van den Boom is voormalig rector van de Universiteit van Amsterdam en werkte als interim-decaan aan een Rotterdamse faculteit waar ze een reorganisatie in de steigers moest zetten. Vlak voor het artikel verscheen, stapte ze op.

Rotterdamse tip

In Rotterdam vermoeden ze dat iemand de journalist getipt heeft om haar onderuit te halen. Rector magnificus Rutger Engels was geschokt, zei hij. Een bureau voor bedrijfsrecherche moet nu het ‘lek’ achterhalen en neemt daarbij ook de e-mails van medewerkers onder de loep.

En dat vinden veel medewerkers te ver gaan. Ook het onafhankelijke universiteitsblad Erasmus Magazine schrok ervan. Juridisch mag het weliswaar, maar de heksenjacht op een journalistieke bron is volgens de redactie schadelijk en onzinnig.

Supervertrouwelijk

Prompt is er voor gevoelige correspondentie een nieuw en beveiligd e-mailadres aangemaakt: erasmusmagazine@protonmail.com. Of daar al naartoe gemaild is? Dat wil hoofdredacteur Wieneke Gunneweg niet zeggen: zo vertrouwelijk is het.

“We moeten hier niet naïef of lichtvaardig over denken”, zegt Gunneweg. “Misschien worden wij ook wel een keer onderzocht. Wij zijn er zeer verbaasd over, niet alleen dat dit mag maar vooral dat het gebeurt.”

Verontwaardiging

In de wandelgangen en online wordt veel gereageerd op de affaire, zegt Gunneweg. “Er heerst grote verontwaardiging over het meelezen van de e-mail. Dit is niet hoe je met elkaar omgaat in een academische omgeving. Al zijn er ook mensen die het niet collegiaal vinden om te lekken naar de pers.”

Toch hebben andere universiteits- en hogeschoolbladen niet meteen besloten om, in navolging van Erasmus Magazine, de mailsystemen van hun universiteit of hogeschool te omzeilen en een veiliger e-mailadres te openen.

Beetje vertrouwen

“De situatie in Rotterdam baart me wel zorgen”, zegt hoofdredacteur Ries Agterberg van DUB, het digitale universiteitsblad van Utrecht. Hij is tevens voorzitter van de kring van hoofdredacteuren van universiteits- en hogeschoolmedia. “Ik krijg ook regelmatig vertrouwelijke informatie waarmee we aan de slag gaan. Het zou erg zijn als dat niet meer kon.”

Waarom hij nog geen veilig mailadres heeft aangemaakt? “Omdat wij hier geen signalen hebben dat de universiteit de e-mail van medewerkers leest”, zegt Agterberg. “Sterker nog, er waren ooit een paar hoogleraren die vermoedden dat iemand meelas met hun e-mail en toen zei de universiteit dat dat zeker snel niet zou gebeuren, hooguit bij een concrete verdenking tegen een persoon. Een beetje vertrouwen mag je dan wel hebben. Zodra we signalen hebben dat het beleid verandert en de universiteit een sleepnet uitwerpt, zullen we daar op reageren.”

HOP/BB

{ Lees de 1 reacties}

Door Paola Gori Giorgi op 01 oktober 2019

This is something on which the Dutch academic community should not be silent about. I urge all my colleagues to sign the statement opposing forensic research of academics’ email accounts at Erasmus University Rotterdam. Here the link to the statement: https://forms.gle/eDdpj5scU1QkMLFB9

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.