Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Internationalisering 01 maart 2022 reacties 2

Gaan we Rusland academisch boycotten?

Na de Duitse wetenschap volgen meer universiteiten en instellingen met een boycot tegen Rusland. Maar is het verstandig? De Nederlandse wetenschap denkt er nog over na.

Het Amerikaanse MIT, een van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld, heeft de banden doorgesneden met een Russische partner. De stap is genomen uit afschuw van de oorlog in Oekraïne.

Een vierjaarlijks wiskundecongres, waar de prestigieuze Fields Medal wordt uitgereikt, zou in Rusland plaatsvinden. Dat gaat nu niet door, heeft de organisatie inmiddels besloten na een oproep van wiskundigen. Het wordt een virtueel evenement.

Bij sport, handel en amusement is het helder: Rusland is niet welkom. Tegoeden worden bevroren, de finale van de Champions League verhuist van Sint Petersburg naar Parijs en op het Eurovisie Songfestival zingen de Russen niet mee.

Opgeroepen

Maar hoe zit het met een academische boycot? Afgelopen vrijdag zetten de Duitse wetenschapsorganisaties de samenwerking met Russische universiteiten, staatsinstellingen en bedrijven in de ijskast. De Duitse regering had hen daartoe opgeroepen.

De Duitse Europarlementariër Christian Ehler (specialisatie: het wetenschapsprogramma Horizon Europe) hoopt dat de rest van Europa volgt. De betalingen aan Russische deelnemers in het huidige én het vorige Europese onderzoeksprogramma (Horizon 2020) moeten wat hem betreft worden stopgezet.

Russische wetenschappers en wetenschapsjournalisten zagen de bui al hangen. Ze ondertekenden een open brief waarin ze fel protesteerden tegen de inval in Oekraïne en waarschuwden dat Rusland de paria van Europa dreigt te worden. “Dat betekent dat wij als wetenschappers ons werk niet meer normaal kunnen doen, immers: wetenschappelijk onderzoek doen is ondenkbaar zonder de volledige samenwerking met collega’s in andere landen. Oorlog met Oekraïne leidt tot niets.”

Tegen de natuur

Maar het verbreken van de banden gaat tegen de natuur van wetenschappers in. Die willen liever samenwerken met slimme, nieuwsgierige mensen van over de hele wereld, liefst zonder politiek gedoe. Dat zou de wereldvrede juist dichterbij brengen dan het dichtslaan van de deur. Dat zie je ook bij de samenwerking met China: wat het land ook doet, wetenschappers willen in contact blijven. Het is een steeds terugkerende discussie.

De vereniging van Europese wetenschapsacademies (ALLEA) veroordeelt de oorlog in Oekraïne met woorden als shock, deep regret, blatant attacks en deep concern. De Nederlandse KNAW sluit zich erbij aan. ALLEA denkt na over verdere stappen om de Oekraïense collega’s te steunen, maar komt niet met een boycot.

Ook de Nederlandse universiteiten verwerpen de oorlog. “We zijn solidair met studenten en medewerkers in Oekraïne en we omarmen de academische gemeenschappen in Rusland die zich uitspreken tegen de inval en zich moedig blijven inzetten voor vrede, dialoog en open samenwerking”, schrijven ze op de website van hun koepelvereniging. Verder gaat het nog niet.

Tweede Kamer

In de Tweede Kamer vroeg de VVD ernaar in een debat met minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken. “Hebben we nu geprobeerd om alle lopende programma's en afspraken met Rusland stop te zetten?”, wilde Kamerlid Ruben Brekelmans weten. Hij wees op ict-programma’s, maar ook op het Europese onderzoeksprogramma Horizon. “Zijn we die allemaal nagegaan? Dit zou misschien een volgende stap kunnen zijn.” “Ik ben zeker bereid om dat op de agenda te houden”, antwoordde Hoekstra.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

HOP/BB
BEELD: Don Fontijn via Unsplash

{ Lees de 2 reacties}

Door Najef op 02 maart 2022
Ik hoop dat de wetenschap ver weg blijft van dubbele normen. Wat ik hierbij bedoel is dat als we Russische wetenschappers gaan boycotten dan moeten we natuurlijk ook eerlijk zijn en alle wetenschappers boycotten die van landen komen die oorlog voeren. Amerika is een land met de meeste oorlogen en regime change politiek. Waarom wordt er nooit gesproken over die wetenschappers boycotten? Ik ben tegen elk vorm van oorlog. MAAR Wat zou Amerika doen als Russische wapens en militaire basis met bio wapens laboratoriums aan de grens zou plaatsen... stel je voor een pact met Mexico. Zouden ze dat zo maar accepteren? Je zou kunnen zeggen dat Oekraïne een directe gevaar kan leveren voor Rusland maar Amerika bombardeert landen aan de andere kant van de wereld die geen enkel bedreiging kunnen vormen voor Amerika. Israel nog zo'n land die elke vn resolutie aan zijn laars lapt. USA Bomings lijst. Syrie: 2014-2015 Libie: 2011-2015 Yemen: 2009-2011 Somalie: 2007-2015 Pakistan 2007-2015 Afganistan: 1991-2003 2001-2-15 Irak: 2003-2015 Kuweit: 1991 EL Salvador 1980 etc etc etc

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.