Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Wetenschap 03 september 2012

'Economie kan niet zonder fundamenteel onderzoek'

Een nieuw kabinet moet flink investeren in toepassingsgericht én fundamenteel onderzoek. Dat schrijven ondernemers, wetenschappers en universiteiten in een gezamenlijk manifest dat zij vandaag presenteren.

Ook het bedrijfsleven onderkent in de verklaring het nut van ongebonden wetenschappelijk onderzoek. “Belangrijke innovaties zijn uit deze vorm van onderzoek ontstaan”, staat in het manifest. “Denk daarbij onder meer aan laserlicht, elektriciteit, kunststoffen en GPS-positiebepaling.”

Daarnaast spreken alle organisaties in de verklaring hun steun uit voor het nationale topsectorenbeleid van minister Verhagen van Economische Zaken, waarin bedrijfsleven, kennisinstellingen en universiteiten moeten samenwerken. Wetenschappers waren aanvankelijk bang dat zijn hun vrijheid zouden verliezen.

Om Nederland weer terug te brengen in de wereldwijde top vijf van kenniseconomieën, pleit het manifest voor investeringen in kennis die vergelijkbaar zijn met die van Duitsland, Zwitserland en de Scandinavische landen. Hoewel de ondertekenaars zich bewust zijn van “de huidige financiële situatie” wijzen zij een nieuw kabinet op de langetermijneffecten van investering in onderzoek en onderwijs. “De kost gaat voor de baat uit”, aldus het manifest.

Vandaag houden de organisaties een twitterdebat over de kenniseconomie. Het onderwerp houdt veel mensen bezig: de hashtag #kennisdebat is inmiddels trending topic op Twitter.

HOP/PV

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.