Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Politiek 29 maart 2016

Dierproeven op apen straks verboden

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een einde maken aan wetenschappelijke proeven op apen. Alle partijen stemden zojuist voor een motie van die strekking.

Proeven op apen kunnen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van medicijnen en de bestrijding van ernstige ziekten, overwegen regeringspartijen VVD en PvdA. Toch moet er zo snel mogelijk een einde komen aan dierproeven in het Biomedical Primate Research Centre (BPRC).

Nul dierproeven

Daarom moet de regering laten onderzoeken hoe het aantal proeven tot nul kan worden teruggebracht. De twee regeringspartijen willen binnen een paar maanden een plan van aanpak krijgen, met een tijdpad en meetbare doelen.

Ze kregen steun van de voltallige Tweede Kamer. Alleen de Partij voor de Dieren maakte daarbij een voorbehoud. Proeven met apen leveren helemaal geen bijdrage aan de ontwikkeling van medicijnen en de bestrijding van ernstige ziekten, meent de PvdD.

Alternatieven gezocht

Maar het doel was belangrijker dan dit voorbehoud, dus de partij steunde de motie. Ook twee moties over het zoeken naar alternatieven voor dierproeven kregen een meerderheid achter zich.

Overigens mogen er al sinds 2002 geen dierproeven meer worden gedaan op mensapen zoals chimpansees en gorilla’s. De huidige moties gaan daarom over niet-humane primaten, oftewel andere apen.

HOP/BB
BEELD: Ham the Astrochimp, © Nasa

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.