Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 november 2024

Campus
& Cultuur

De luchtverversing is prima, zegt de VU

Medewerkers en studenten van de VU hoeven zich geen zorgen te maken over de ventilatie van de gebouwen. Er is voldoende frisse lucht en voldoende luchtbeweging, stelt het on-site crisisteam.

De Wereldgezondheidsorganisatie erkende vorige week dat het coronavirus zich via kleine, zwevende luchtdeeltjes kan verspreiden. Sommige medewerkers maken zich daarom zorgen over de luchtverversing op de VU, bleek uit vragen die werden gesteld in de laatste vergadering van de medezeggenschap met het college van bestuur en uit vragen en reacties die Ad Valvas ontving.

Maar op de VU hoeft niemand zich zorgen te maken, laat het on-site campusteam per mail weten. ‘Als er in de opschaling meer medewerkers en studenten op de VU komen is er voldoende ventilatie in de gebouwen om aan de richtlijnen van RIVM te voldoen.’ Die richtlijnen zijn niet gewijzigd: ‘het is vooralsnog niet nodig af te wijken van huidige ventilatienormen in het Bouwbesluit en de geldende landelijke richtlijnen’, stelt het RIVM op 23 juni.

Verse lucht

Op de VU is de recirculatie van het ventilatiesysteem in de gebouwen uit voorzorg uitgezet. Er wordt alleen verse lucht naar binnen gezogen en die wordt weer naar buiten geblazen, ‘waardoor filters niet vervuild raken’. Bovendien staat het systeem vol aan, ook al zijn er veel minder mensen op de VU, en gaat het twee uur voor de gebouwen opengaan aan, tot twee uur na sluitingstijd.

“Er is gevonden dat het risico op verspreiding iets groter is in kleine ruimtes zonder ventilatie. Bij ons heb je dat niet: het gaat om relatief grote ruimtes met goede ventilatie. Er is voldoende frisse lucht en voldoende luchtbeweging”, zegt Mart van der Steeg, beleidsmedewerker veilig en gezond werken bij de dienst HRM, Arbo & Milieu. Alleen een deel van de zitkamers in het W&N-gebouw wordt niet volledig geventileerd. “Maar die hebben ook te openen ramen”, aldus Van der Steeg.

Min tien

Als er weer meer mensen op de VU rondlopen, daalt per saldo de hoeveelheid frisse lucht per persoon, maar er blijft voldoende van binnenkomen, is de garantie. Alleen bij extreem warm of koud weer kan het zijn dat de recirculatie aan moet. Je wilt bij min tien de warmte liever binnenhouden. Maar volgens de VU zijn daar ook andere technische oplossingen voor. Van der Steeg: “En de recirculatie is ook nooit volledig. Je hebt altijd verse lucht.”

Dat het ventilatiesysteem in het hoofdgebouw te oud zou zijn, wuift hij weg. “Het gebouw is op een bepaalde leeftijd, maar dat wil niet zeggen dat er geen luchtverversing plaatsvindt. De kanalen zijn misschien nog hetzelfde als in de jaren zestig, maar er is onderhoud gepleegd, er zijn delen vernieuwd en er zijn aanpassingen gedaan als er nieuwe ruimtes kwamen. Dat het een oud systematiek is, maakt voor de luchtverversing niet uit.”

> Lees ook: Anderhalve meter op de VU