Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Politiek 05 september 2017

Academici starten petitie tegen Duisenberg

Rethink UvA, een soort Verontruste VU-medewerkers maar dan van de UvA, is nu een petitie gestart om Duisenberg te bewegen afstand te doen van de VSNU-troon.

‘Wij – leden van de Nederlandse academische gemeenschap – wijzen de benoeming van Pieter Duisenberg (VVD) tot voorzitter van de VSNU af’, aldus Rethink UvA in de inleiding van de petitie.

‘Keer op keer heeft hij zich als woordvoerder van zijn partij uitgesproken voor een beleid in het hoger onderwijs dat alles ondergeschikt maakt aan politieke en economische doelstellingen, zonder rekening te houden met een democratisch vereiste academische vrijheid, zonder intern begrip van de geleefde realiteit van studenten, stafleden en onderzoekers en uiteindelijk zonder omvattend idee van de universiteit.’

Waarna een opsomming volgt van de voornaamste ‘wapenfeiten’ van de nieuwe VSNU-voorzitter. Zo wordt er fijntjes aan herinnerd dat Duisenberg een motie indiende om onderzoek te doen naar de politieke voorkeur van onderzoekers en docenten.

Boycot

Ook Duisenbergs neiging om universiteiten te dwingen vooral onderwijs en onderzoek te faciliteren die aansluiten op wat bedrijfsleven en arbeidsmarkt nodig hebben, valt niet goed bij de petitionisten.

De petitie staat ongeveer een dag online en is al meer dan 1300 keer ondertekend.

De UvA lijkt het warm kloppende hart te zijn van het verzet tegen Duisenberg. Eerder al riep de centrale studentenraad van de UvA op tot een boycot van de VSNU vanwege Duisenberg.

Peter Breedveld

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.