Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 januari 2025

Studentenleven
& Maatschappij

10 vragen over het reizen naar college

Mogen docenten en studenten straks in de spits reizen? Jawel, maar niet allemaal tegelijk. Een paar vragen en antwoorden over de nieuwe collegetijden in het hoger onderwijs – die per 1 augustus misschien wel weer veranderen.

Het coronavirus is nog lang niet weg en dat heeft gevolgen. Voorlopig kunnen er nog altijd veel minder studenten naar de hogeschool- en universiteitsgebouwen komen dan voorheen.

Daarover hebben de onderwijsinstellingen afspraken gemaakt. Het idee is dat ze de toestroom van studenten en medewerkers naar de campus beperken. Daarom mogen de colleges alleen op bepaalde tijden plaatsvinden.

Wat zijn die collegetijden?
De colleges mogen vanaf 15 juni starten en eindigen tussen 11 uur en 15 uur, maar ook na 20 uur. Desgewenst mogen er colleges vóór 15 uur beginnen en pas ná 20 uur eindigen. Dan zit je dus ruim vijf uur op de campus. Maar let op, per 1 augustus is er alweer iets meer mogelijk.

Wat gebeurt er dan per 1 augustus?
De instellingen beloven dat hun colleges niet allemaal tegelijk beginnen. Het ene college start bijvoorbeeld een kwartiertje later dan de andere. Zo krijg je een betere spreiding van reizigers over de dag. Wie weet kunnen de collegetijden aan sommige instellingen dan verruimd worden, zodat colleges eerder dan 11 uur starten of later dan 15 uur eindigen.

Wanneer mogen studenten reizen?
In feite de hele dag: niemand houdt hen tegen, als ze met een mondkapje in de trein of bus stappen. Maar als ze pas om 11 uur op college hoeven te zijn, zullen ze vast niet in het spitsuur reizen. Daar gaat het om.

Maar het kán dus wel?
Het is niet wenselijk! Maar een onderwijsinstelling kan er ook weinig aan doen als studenten na college ergens koffiedrinken en pas een paar uur later de trein pakken. Voor iedereen geldt: probeer drukte te mijden.

En medewerkers?
Er zijn alleen harde afspraken gemaakt over de collegetijden. Verder gaat het om goede wil en gezond verstand. Als het even kan, mijd dan de spits, maar dat geldt voor iedereen. Werktijden worden misschien iets meer over de dag verspreid: niet meer allemaal om negen uur beginnen en half zes klaar.

Kunnen we niet op de fiets komen?
Dat kan wel, en dat is ook een goed idee. De onderwijsinstellingen gaan het aanmoedigen. Ook drie planbureaus (SCP, CPB en PBL) prijzen de fiets aan om het openbaar vervoer te ontzien. Ze willen zelfs extra fietspaden. Maar het verandert in principe niets aan de vastgestelde collegetijden.

Hoeveel minder moeten studenten en medewerkers reizen?
Daarover zijn de koepelverenigingen van universiteiten en hogescholen heel duidelijk: het aantal reizen beperken tot 20 procent van het normale aantal, en buiten de spits. Volgens de Vereniging Hogescholen zijn dat voor het hbo nog altijd 82 duizend mensen die van en naar de gebouwen reizen. Het gaat dus echt om grote hoeveelheden reizigers.

Moeten docenten nog steeds zoveel mogelijk thuiswerken?
Dat blijft inderdaad zo, al komen de colleges en tentamens vanaf 15 juni weer enigszins op gang. In september zullen vooral de eerstejaars veel aandacht moeten krijgen.

Hoe rigide zijn de regels?
Het toverwoord is maatwerk. Sommige instellingen denken na over eigen busvervoer. Dan leg je geen druk op het openbaar vervoer. Ook e-bikes en andere oplossingen liggen op tafel. Misschien is er in sommige plaatsen meer mogelijk dan college tussen 11 en 15, zeker met die slimmere roosters. Daarover gaan de instellingen lokale afspraken maken.

En het weekend?
De tijdvensters gelden inderdaad niet in het weekend. Maar dan rijden er minder treinen en bussen. Daar moeten de onderwijsinstellingen wel rekening mee houden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.