Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 maart 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Lenende studenten hebben vaker stress

Studenten met een studielening zijn vaker extreem vermoeid en emotioneel uitgeput, blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ISO. Ook zouden zij sneller afzien van sociale activiteiten dan niet-leners.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) wilde weten wat de effecten zijn van het leenstelsel op het studentenwelzijn. Het liet onderzoeksbureau Motivaction 563 studenten van hogescholen en universiteiten enquêteren. De helft van hen heeft een lening bij DUO: gemiddeld 450 euro per maand.

Bijna drie kwart van de studenten die leent, voelt volgens de steekproef meer druk of heeft vaker klachten door het leenstelsel. De helft van hen is extreem vermoeid en 40 procent zegt “emotioneel uitgeput” te zijn. Ook maakt een vijfde zich zorgen over het krijgen van een burn-out. Studenten die lenen, hebben meer het gevoel dat ze snel moeten afstuderen vanwege de hoge kosten, dan niet-leners.

Psychische klachten

Een derde van de studenten met een lening ervaart zowel meer prestatiedruk als toegenomen psychische klachten (denk aan vermoeidheid, stress, depressie). Een even groot deel heeft last van toegenomen prestatiedruk maar ervaart niet vaker psychische klachten. 7 procent heeft alleen meer psychische klachten door het leenstelsel.

“Ik zie vaak af van nevenactiviteiten omdat ik mij zorgen maak over het oplopen van studievertraging en daarmee een hoge studieschuld”, is een van de stellingen die studenten voorgelegd krijgen. De helft van de leners herkent zich hierin. Hetzelfde geldt voor de stelling: “Ik zie vaak af van sociale activiteiten omdat ik mij zorgen maak over de kosten.” Het is niet duidelijk om wat voor sociale en nevenactiviteiten het gaat.

Opgewekt

Toch is de hele groep geënquêteerde studenten over het algemeen tevreden met zijn situatie. Zij geven hun leven gemiddeld een 7,3. De meesten zeggen op wekelijkse basis vooral opgewekt (79 procent) en ontspannen (77 procent) te zijn. Ook zegt drie kwart van de ondervraagden dat de mogelijkheid van lenen juist goed is. Zonder een leenstelsel kunnen sommigen namelijk helemaal niet studeren. 

De steekproef is volgens het ISO het eerste landelijke onderzoek naar de relatie tussen studentenwelzijn en het leenstelsel. Er is al langer aandacht voor de vraag of lenen leidt tot psychische klachten bij studenten. ISO-voorzitter Tom van den Brink concludeert: “Lenen raakt studenten ook emotioneel. Dat is met dit onderzoek een feit geworden.” De studentenorganisatie vraagt de minister dit probleem dan ook te erkennen.

Minister Van Engelshoven betwijfelt of het leenstelsel invloed heeft op het welzijn van studenten. Zij heeft het RIVM gevraagd onderzoek te doen naar stress bij studenten. Dit voorjaar worden de resultaten verwacht.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.