Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 januari 2025

Campus
& Cultuur

‘Wij zijn het geweten van de VU’

Is de universiteit een productiefabriek, vraagt VU-vereniging zich af. Ze wil met een debat hierover haar stem laten horen over de positie en de toekomst van de VU. Identiteit is cruciaal, vindt voorzitter Willem Schoonen.

Wat is de VU-vereniging eigenlijk nog? Een adviserend orgaan?
“Nee, de vereniging heeft statutaire bevoegdheden. Als de VU de statuten wil wijzigen, heeft ze daarvoor de toestemming van VU-vereniging nodig. Bovendien waken we over de identiteit en het bijzondere karakter van de VU. We hebben ons beziggehouden met de herformulering van haar grondslag. Waar vroeger een verwijzing naar het Evangelie volstond, benoem je nu de waarden die daaruit voortkomen: het streven naar een betere wereld en meer rechtvaardigheid, en oog voor de omgeving. Dat zijn belangrijke discussies die vanuit de VU-vereniging worden gevoerd.”

 

 

Ondanks die waarden dreigt toch ook de VU een productiefabriek van hoogopgeleide arbeidskrachten en marktrijpe innovaties te worden, blijkt uit het thema van het debat dat de VU-vereniging op 24 november organiseert.
“We hebben niet voor niks #WOinactie. Er wordt aan alle kanten druk gevoeld, door onderzoekers om geld binnen te halen, te publiceren en te valoriseren.”

Wat kan de VU-vereniging daaraan doen?
“Niks, dat moet de VU zelf doen. Wij kunnen helpen dat debat te voeren, maar we kunnen niet zeggen hoe de universiteit de middelen moeten besteden of hoe ze docenten moet inzetten.”

Ook niet als vrijblijvend doch dringend advies?
“Nee, we zitten niet op de bestuurszetel van VU en VUmc en we zijn ook geen raad van toezicht. We zijn meer het geweten van de VU. We laten af en toe een stemmetje horen.”

De VU-vereniging wordt gezien als een relikwie van het protestantse verleden, schrijft de vereniging zelf.
“Alles wat ooit bij de verzuiling heeft gehoord, zoals ook de VU-vereniging, werd sowieso gezien als een relikwie dat opgeruimd moest worden. Maar inmiddels zijn veel organisaties erachtergekomen dat identiteit heel erg belangrijk is.”

Waarom dan?
“Omdat je moet kunnen laten zien wie je bent en wat je waarden zijn. In een waarden-loze wereld kunnen we niet leven.”

Dus een VU-alumnus onderscheidt zich van alumni van andere universiteiten?
“In de zin dat hij bepaalde waarden vertegenwoordigt en niet alleen oog heeft voor zijn eigen belang, maar ook voor zijn naasten.”

Daarmee suggereert u dat bijvoorbeeld een Utrechtse alumnus alleen maar aan zijn eigen belang denkt.
“Zou kunnen. Maar ik zou in elk geval graag zeker weten dat degenen die van de VU komen, bepaalde waarden vertegenwoordigen. Die garantie kan ik niet geven bij mensen van een andere universiteit.”

Is de universiteit een productiebedrijf, cultuurdrager of verheffer van de samenleving? Debat aan de VU op zaterdag 24 november van 11:45-13:00 uur. Meer informatie hier.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.