Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 januari 2025

Campus
& Cultuur

Wedstrijdje programmeren voor Google

De Vrije Universiteit was afgelopen donderdag het toneel van de online kwalificatie voor Googles Hash Code-competitie. Meer dan veertig deelnemers verdeeld over veertien teams waagden zich in het Transitorium aan het jaarlijkse programmeerprobleem van Google.

“Het is jongens tegen de meiden”, zegt Sherida van den Bent (24) van team Java on the Rocks. Het team van drie meiden bezet samen met het jongensteam Sjaars een kamer. Ze hebben al een plekje bemachtigd, ook al is het officieel nog niet begonnen. Andere teams zetten ook in een kamer hun laptops klaar, sommige deelnemers hebben zich geïnstalleerd aan lange tafels in de open ruimte. De teams kletsen gezellig met elkaar en eten pizza, maar zoals de uitspraak van Sherida al toont is er ook een gezonde competitiviteit.

Google-hub op de VU

Aan de voorronde van de Hash Code-competitie doen deelnemers van landen over de hele wereld mee, die samenkomen in zogenoemde ‘hubs’. Een van deze hubs is het Transitorium van de VU, waar veertig studenten, oud-studenten en VU-werknemers in veertien teams de beste oplossing voor het vraagstuk proberen te creëren om door te mogen naar de finaleronde in Dublin.

“Je moet snel kunnen testen of wat je hebt geprogrammeerd überhaupt werkt, maar als je dat handmatig voor iedere aanpassing via de Google-server doet duurt het nogal lang”, weet Jeroen van den Hoven (26), teamlid van STORM.Legacy. Het team heeft aan meer programmeerwedstrijden meegedaan en weet daardoor tegen welke problemen ze aan kunnen lopen. Ondanks dat het andere team in de kamer geen Nederlands verstaat, praat Jeroen toch iets zachter. “Een idee is om te zorgen dat het testen met een druk op de kop automatisch gaat, maar we weten natuurlijk nog niet hoe de opdracht eruitziet. Dus hoe we het precies gaan aanpakken moeten we nog even zien.”

Klaar voor de start

‘Succes allemaal – en zet verdomme die muziek uit’

Op het scherm van de deelnemers telt een klok af. Om precies kwart voor zeven wordt het probleem openbaar gemaakt. “Nog twee seconden. Eén, ja! Daar is ‘ie dan. Succes allemaal – en zet verdomme die muziek uit”, klinkt het door de zaal. De gezellige sfeer slaat in één klap om in stilte. De koptelefoons gaan op en de ogen van de deelnemers dwalen over hun schermen. Ze moeten een slideshow maken van aangeleverde foto’s. Niet alleen efficiënt programmeren is belangrijk, de teams worden ook beoordeeld op de volgorde en samenhang van de slides. Alleen programmeertalent is dus niet genoeg in deze ronde van de competitie, creativiteit is ook belangrijk.

De programmeertaal mogen de teams zelf kiezen. Taal – niet programma, zo word ik verbeterd. Programma’s zijn het resultaat, het werken wordt gedaan in verschillende programmeertalen, legt Matthias Debernardini (27) van team VU42 uit. De teams hebben tot half elf, dus drie uur en drie kwartier, om de beste oplossing in te sturen. Teamleden verzamelen zich rond notitieboekjes en kraken hun hersenen over de meest effectieve manier om dit te programmeren.

Real time scorebord

De sfeer in de zaal is dan weer stil en geconcentreerd, dan weer rumoerig en gezellig. Af en toe ontstaat er een discussie onder teamleden over welke aanpak het meest praktisch is. De scores van de teams zijn te zien in een ranglijst op het grote scherm in de ruimte. De teams schrijven hun programma’s en leveren ze in, waarna ze er verder aan blijven werken. De deelnemers optimaliseren hun programma continu en de score wordt continu herberekend. Eén uur voor het deadline bevriest het scorebord. Tot het einde van de wedstrijd krijgen de deelnemers de huidige ranglijst dus niet te zien. Op dat moment staat STORM.Legacy bovenaan, gevolgd door VU-EOR en Team Sjaars.

En dan is het half elf. Enkele deelnemers slaken een kreet van opluchting. De teamleden komen achter hun laptop vandaan en trekken de koelkast open. Met een biertje in de hand bespreken ze met elkaar hoe het ging. Na een kort verhaal van Google via een livestream worden de scores openbaar. In totaal deden er 108 Nederlandse teams mee aan deze ronde van de competitie. Twee teams van de VU, STORM.Legacy en VU-EOR, staan met de zevende en negende plaats in de top tien van de Nederlandse teams. Op 5 maart horen ze of ze door zijn naar de finaleronde in het Google-kantoor in Dublin. Winnaars kunnen tot ruim 3500 euro (4000 dollar) aan prijzengeld winnen.

Update 6 maart

Helaas is geen van de VU-teams door naar de finale in Dublin. STORM.legacy eindigde op de 271ste plaats in de wereldranglijst en VU-EOR op plek 311 en de eerste dertig tot vijftig teams gaan door. In totaal deden er over de hele wereld 6671 teams mee.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.