Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
27 december 2024

Campus
& Cultuur

Liz ten Bergen: "Het grote voordeel is dat je met de hele raad een redelijk overzicht hebt van wat er speelt op de hele VU”

Waarom je echt moet gaan stemmen voor de studentenraad

Vanaf volgend studiejaar zit er altijd iemand van jouw faculteit in de universitaire studentenraad. Maar studenten kunnen nog steeds op alle kandidaten stemmen.

“We zijn er drie jaar mee bezig geweest”, vertelt Liz ten Bergen, vicevoorzitter van de universitaire studentenraad, over de verandering in de manier waarop de zetels van de raad worden verdeeld. “Onze voorgangers hebben over allerlei modellen nagedacht, maar uiteindelijk woog de vertegenwoordiging per faculteit het zwaarst.”

In het oude systeem had je een lijst met kandidaten van verschillende partijen. De stemmen werden per partij verdeeld. Dus als de Universiteitspartij bijvoorbeeld 600 stemmen had en de Bètapartij had er 300, gingen 6 van de 9 zetels naar de Universiteitspartij en 3 naar de bèta’s. Van welke faculteiten de kandidaten waren, maakte niet uit.

Kopjes koffie

Dat wordt nu anders: negen van de elf zetels in de nieuwe studentenraad zijn in principe voor iemand die aan één van de negen verschillende faculteiten studeert. Dus: Bètawetenschappen heeft een zetel, de School of Business and Economics (SBE) heeft één zetel en Godgeleerdheid heeft ook één zetel. Evenredig is deze vertegenwoordiging niet: Exacte Wetenschappen heeft zo’n 6000 studenten, Godgeleerdheid zo’n 250. “Maar het grote voordeel is dat je met de hele raad een redelijk overzicht hebt van wat er speelt op de hele VU”, vertelt Ten Bergen.

Op de meeste faculteiten is het gelukt om kandidaten te vinden. Dat was nog een heel werk. “Ik heb heel veel kopjes koffie gedronken de afgelopen tijd”, vertelt Ten Bergen. Alleen bij SBE en Acta waren geen geïnteresseerden. “We hebben het hard geprobeerd, de decaan van Acta heeft zelfs nog meegeholpen, maar Acta is een lange, intensieve studie; die mensen nemen meestal niet de tijd om dan ook nog eens een jaar in de raad te gaan”, zegt Ten Bergen.

De zetel van Acta zal dus leeg blijven na de verkiezingen en wordt, evenals de twee zetels in de studentenraad die nog over zijn, verdeeld onder degenen met de meeste stemmen. “Je stemt dus nu op een persoon en minder op een partij”, zegt Ten Bergen.

Handtekeningen verzamelen

De partijen bestaan overigens nog wel. Kandidaten kunnen zich aansluiten bij een partij die het dichtst bij hun standpunten ligt. De partijen voeren sollicitatiegesprekken met de kandidaten en stellen een lijst samen. Maar hoog op de lijst staan, betekent niet automatisch dat je ook in de raad komt.

Kandidaten zijn daarnaast vrij om zelf een lijst in te dienen. Daarvoor moeten ze 15 handtekeningen verzamelen. Dan kunnen ze als nieuwe partij met een of meerdere mensen op de nieuwe lijst meedoen met de verkiezingen, maar dit jaar is dat niet gebeurd. De kandidaten hebben zich allemaal aangesloten bij een van de drie bestaande partijen.

De studentenraad heeft niet alleen haar kiessysteem omgegooid, maar is ook uitgebreid: van negen naar elf zetels. De reden daarvoor is pragmatisch, vertelt Ten Bergen: “Het werk dat de raad doet is veel voor negen mensen. Met elf mensen heb je net even wat meer capaciteit.” De twee extra zetels zijn vliegende zetels, en gaan naar de studenten met de meeste stemmen. Dus: als je wilt meebepalen wie daar volgend jaar zitten om jouw belangen te behartigen, moet je volgende week gaan stemmen.

Lees verder in de nieuwe Advalvas, verkrijbaar op de betere universiteitscampus of gewoon online.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.