We keken er al van op, maar de VU voert dus geen ontmoedigingsbeleid voor hbo-instromers, zoals vandaag wordt gesuggereerd door Trouw. “Vicevoorzitter Marjolein Jansen van het college van bestuur heeft alleen maar gewaarschuwd dat er een duurzamer beleid moet komen ten aanzien van hbo’ers aan de universiteit”, zegt haar woordvoerder Oliver van Loo.
Andere universiteiten voeren wel een soft ontmoedigingsbeleid, door het stellen van bepaalde eisen en door bijvoorbeeld niet in brochures te vermelden dat een bepaalde opleiding ook toegankelijk is voor studenten met een hbo-diploma. Die hebben namelijk speciale begeleiding nodig en doen vaak ook langer over een opleiding, terwijl universiteiten maar vier jaar geld per student krijgen van de overheid.
“De VU is juist een uitzondering”, zegt Van Loo. “We zijn van oudsher een emanciperende universiteit en hebben extra programma’s en begeleiding voor hbo-instromers. Maar dat is niet lang meer vol te houden als er niet iets wordt gedaan aan de bekostiging daarvan door de overheid.”
Verkeerde keuze
In november vorig jaar dienden de ChristenUnie en de PvdA na gesprekken met de VU, de universiteit met de meeste doorstromers, een motie in ter aanvullende ondersteuning en begeleiding voor onder meer stapelaars en zij-instromers in het hoger onderwijs. Minister Bussemaker beloofde daar werk van te maken, maar er werd afgelopen maandag tijdens het onderwijsdebat niet meer over gesproken.
“We hebben begrepen dat de Kamer morgen gaat praten over een structurele aanpak van de begeleiding van stapelaars en instromers”, aldus Van Loo.
“Onderwijsinstellingen willen ook vooral dat studenten de juiste keuzes maken”, merkt Van Loo op. “Want een verkeerde keuze is onwenselijk en onbetaalbaar, zowel voor student als universiteit.”