Het collectief achter De Verrekijker heeft van de VU 28 dagen gekregen om de ruimte te verlaten die het al twee jaar kraakt. Dat staat in een brief die vandaag is overhandigd.
“Dat lijkt ons een redelijke termijn”, zegt VU-woordvoerder Wessel Agterhof. “In de brief staan alle afspraken nog eens samengevat die we met De Verrekijker hebben gemaakt, en omdat een aantal van die afspraken is geschonden, moeten ze er nu echt uit.”
Woordvoerders van De Verrekijker hopen nog steeds op een gesprek met de VU, om die te overreden terug te komen op haar beslissing, zo lieten ze gisteren via Advalvas nog eens weten. Maar Agterhof is resoluut: “de VU blijft bij die beslissing, ze moeten daar nu echt weg.”
Glazen bol
Wat er gaat gebeuren als ze na 28 dagen nog in De Verrekijker zitten, wil of kan Agterhof niet zeggen. “We hebben geen glazen bol, hoe dat er dan uit gaat zien, weten we nu nog niet. We hopen dat ze uit zichzelf zullen vertrekken.” Praten kan altijd, zegt Agterhof. “Maar dan moeten ze gewoon even bellen, en dat niet via Advalvas proberen te regelen.”
Een groep van veertig Joodse studenten en ex-studenten van de VU heeft intussen in een brief aan het college van bestuur gevraagd om de studenten achter De Verrekijker en die achter de groep Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina (SRP) ‘aan te pakken’.
‘Wat we telkens weer constateren bij dit soort radicale clubs is dat kritiek op Israëlisch regeringsbeleid uitmondt in complotdenken en klassieke Jodenhaat’, staat in de brief. ‘Het toppunt is wat ons betreft bereikt met de uitnodiging van de veroordeelde terroriste Rasmea Odeh.’
Intolerante clubs
‘De VU stond altijd bekend om haar tolerante klimaat voor (religieuze) minderheidsgroeperingen. Vandaar dat veel Joodse studenten zich ook lange tijd op hun plek hebben gevoeld aan de VU”, aldus de briefschrijvers. ‘Dit klimaat staat echter onder druk sinds de opkomst van deze radicale intolerante clubs die in het opinieklimaat aan de universiteit de dienst lijken uit te maken.’
De brief is opgesteld door VU-alumni Kitty Herweijer, die nu voor het CIDI werkt, en Maxime van Gelder.
Drie jaar geleden luidden Joodse studenten in Advalvas ook al de noodklok over het antisemitisme, dat volgens hen toenam op de VU-campus. Aanleiding was toen een geplande bijeenkomst in het kader van een Israël-boycot door de SRP. Die werd door de VU, onder luid protest, afgelast. Later werd er een debatbijeenkomst georganiseerd met voor- en tegenstanders van zo’n boycot.