Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 december 2024

Campus
& Cultuur

VU gaat meer vluchtelingen opnemen

De VU wil meer vluchtelingstudenten en -wetenschappers gaan opvangen. Dat meldt Victor Maijer van het bureau Bestuurszaken. Door de grote vluchtelingenstroom neemt het beroep op hogescholen en universiteiten toe. Het ministerie van Onderwijs is samen met de hogescholen, en universiteiten en met de vluchtelingenorganisaties in overleg over de mogelijkheden hiervoor.

De VU speelt hierbij een adviserende rol. Maijer: “Vanwege onze ruime ervaring met de opvang van vluchtelingen.”

Extra opvang

Dat ook de VU zal worden gevraagd meer vluchtelingstudenten op te vangen, is zeker, volgens Maijer. Om hoeveel vluchtelingen het gaat, is echter nog niet bekend. 

“Dit hangt van verschillende factoren af. Deels van Europese beslissingen, deels van landelijke beslissingen en deels van welke aantallen er aan de gemeente worden toegekend”, aldus Maijer. 

Momenteel kijkt de VU wat ze kan betekenen met haar onderwijsprogramma’s, bijvoorbeeld door een extra schakelprogramma voor buitenlandse studenten of door hen makkelijker in het regulier onderwijs te laten instromen.

Over de omvang van het aantal onderzoekers is meer duidelijk: “Dat gaat over tientallen. Het aantal dat de VU gaat opnemen moeten we met collega’s van andere universiteiten afstemmen, maar het klinkt behapbaar.”

In de genen

Dit jaar studeren er 63 vluchtelingstudenten aan de VU, het hoogste aantal in Nederland. Hiernaast biedt de VU een schakelprogramma voor studenten met een buitenlands diploma (VASVU) en, in samenwerking met de UAF en Scholars at Risk, een plek voor bedreigde wetenschappers om colleges te geven en onderzoek te doen.

Het ondersteunen van vluchtelingen bij academisch onderwijs zit als het ware in ‘de genen’ van de de VU, aldus Maijer.

“Ooit is de VU opgericht als emancipatie van ‘de kleine luyden’. Dit geldt ook voor vluchtelingen. Wij willen een plek bieden waar ze zowel een academische opleiding als onderzoek kunnen doen.”

Lees in de nieuwe Advalvas een interview met de Syrische vluchteling Ali, die aan de VU een cursus Nederlands volgt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.