Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 december 2024

Campus
& Cultuur

‘VU blijft stevig ingebed in geloofsgemeenschappen’

De VU is nog stevig verbonden met vele verschillende geloofsgemeenschappen, daar zal het vertrek van predikantenopleiding PThU weinig aan veranderen, aldus Theologiedecaan Ruard Ganzevoort.

Decaan Religie en Theologie Ruard Ganzevoort is het er niet mee eens dat zijn faculteit zonder predikantenopleiding PThU als een medische faculteit zonder ziekenhuis zou zijn. Een groep theologen van zowel de PThU als de faculteit Religie en Theologie had dat in een brief geopperd. Zij wil dat een onafhankelijke commissie kijkt of de VU en de predikantenopleiding niet toch bij elkaar kunnen blijven.

Ganzevoort heeft met een aantal van de briefschrijvers gesproken en deelt hun zorgen, zegt hij. “We vinden het vreselijk jammer dat de PThU heeft besloten te vertrekken en ook wij zijn bang voor verdere versplintering van de theologie. Maar ik ben niet blij met het beeld dat de VU zonder PThU geen kerkelijke inbedding zou hebben, zoals in de brief wordt geschetst. Onze faculteit is nog steeds verbonden met vijf kerken (remonstranten, doopsgezinden, hersteld hervormden, baptisten en de migrantenkerken) én met de moslims, boeddhisten en het Joodse seminarie. Ook de Protestantse Kerk Nederland blijft een belangrijke partner. We blijven diep geworteld in verschillende geloofsgemeenschappen.”

‘Ik denk dat je ook kunt meeliften met een groot merk als de VU. Maar we blijven samenwerken met de PThU’

Onder schaduw van grote boom

Maar de PThU wil zelfstandig in Utrecht verder “omdat ze kennelijk vindt dat ze onder de schaduw van een grote boom niet voldoende kan groeien”, aldus Ganzevoort. “Ik denk dat je ook kunt meeliften met een groot merk als de VU. Maar we blijven samenwerken, ook als de PThU in Utrecht zit.”

De PThU zal voorlopig nog geen eigen bachelor hebben, dus kijkt ze of wat dat betreft nog kan worden samengewerkt. Wel wordt nieuwe studenten die zich voor deze joint bachelor melden, geadviseerd zich bij de VU in te schrijven bij Theology and Religious Studies, of aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar de PThU een track aanbiedt. Een brief daarover was abusievelijk op de VU-website geplaatst, maar alleen bedoeld voor aspirant-studenten, aldus Ganzevoort.

Een van de redenen voor de PThU om te verhuizen was de “stroeve samenwerking”. Volgens Ganzevoort komt dat onder meer door de problematische infrastructuur: de PThU moest namelijk onder verschillende regimes werken, en met drie verschillende systemen, aangezien ze ook samenwerkt met de Rijksuniversiteit Groningen. De VU-problemen met het nieuwe ict-landschap Mars zorgden ook voor moeilijkheden aan de PThU.

Geen aderlating

Daarnaast noemt Ganzevoort de samenwerking onhandig: “Er was eigenlijk óf veel meer samenwerking nodig óf veel minder, maar niet ertussenin, waarbij we in een halve situatie met die joint bachelor zaten, zonder integrale structuur.”

De faculteit Religie en Theologie moest een paar jaar geleden ingrijpend reorganiseren vanwege haar precaire financiële situatie. Wat zal de impact zijn van het vertrek van de PThU? Dat moet een forse aderlating zijn. “De faculteit is nu financieel gezond, we kunnen dit hebben”, antwoordt Ganzevoort.

De VU verkent de mogelijkheden voor een pakket vakken dat ook voor PThU-studenten aantrekkelijk is, en dat onder één regime valt.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.