Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 november 2024

Campus
& Cultuur

Theoloog Ganzevoort hekelt toespraak voorzitter werkgeversbond

De opening van het academisch jaar van afgelopen maandag, is er niet eentje die geruisloos de geschiedenis ingaat. Allereerst was er het protest voorafgaand en tijdens de opening van studenten en medewerkers uit verschillende organisaties, die zich tegen de in hun ogen doorgeschoten managementcultuur van de VU keren.

Dan zijn er de mensen die zich geschoffeerd voelen door het gekozen thema: vertrouwen geven. Hoezo vertrouwen geven? Wie tegen zijn zin wordt wegbezuinigd, of middenin een heftige reorganisatie zit, zit niet bepaald te wachten op morele bespiegelingen van zijn (bijna oud-)werkgever, blijkt uit brieven die Advalvas kreeg en uit reacties in de wandelgangen.

Verkeerde keelgat

En dan was er de traditionele spreker van buiten: Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW) mocht die taak vervullen en hij sprak, zoals een goede werkgeversvoorzitter betaamt, over het nut van de wetenschap voor de BV Nederland en hoe dat te verbeteren.  Ook dat schoot sommige aanwezigen nogal in het verkeerde keelgat, onder wie hoogleraar praktische theologie en Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort, die er deze blog over schreef.

‘Wetenschappelijk onderzoek en onderwijs zijn bijzonder nuttig voor de samenleving, waaronder ook het bedrijfsleven. En het is goed dat wetenschappers zich daar meer dan vroeger rekenschap van geven. Maar als je maatschappelijk of economisch nut tot eerste en hoogste doel maakt, ondergraaf je de essentie ervan, hoeveel mooie woorden je in de marge van dat betoog ook uitspreekt’, schrijft Ganzevoort.

In het gedrang

Wat ooit begon als een nuttige beweging naar meer openheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid van universiteiten, is inmiddels te ver doorgeschoten in rendementsdenken. We moeten terug, vindt Ganzevoort, naar de intrinsieke waarde van wetenschap (en kunst en journalistiek).

‘De uitdaging voor de universiteit is om haar relevantie voor de samenleving inzichtelijk te maken vanuit haar eigen kernwaarden. De voorstellen van VNO-NCW en veel van het huidige kabinetsbeleid stimuleren dat niet maar leiden er juist toe dat die kernwaarden in het gedrang komen’, besluit Ganzevoort zijn betoog.  Het academisch jaar is geopend. Het gaat tenminste weer eens ergens over op de VU.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.