Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 november 2024

Campus
& Cultuur

Jezus ranselt de tollenaars de tempel uit

Theologische faculteit richt zich nu vooral op maatschappelijke kwesties

De faculteit Religie en Theologie reorganiseert ondanks het verzet tegen het gedwongen ontslag van een aantal medewerkers en haar veranderde strategie. Ze benoemt nieuwe hoogleraren en bestaande leerstoelen hebben een nieuwe leeropdracht.

Meer dan honderd jaar lang was de theologische faculteit een gereformeerde predikantenopleiding. Aan het begin van dit millennium veranderde dat en kwam er een ‘een waaier aan religieuze stromingen in huis’: van gereformeerden tot baptisten, en  oosters-orthodoxen en ook moslims. De huidige koersverandering is de derde in het 140-jarige bestaan van de faculteit.

“Die koersverandering komt erop neer dat we niet alleen kijken naar wat er binnen die religies allemaal gebeurt, maar vooral ook naar de rol die religie speelt in de samenleving”, aldus decaan Ruard Ganzevoort.

Een voorbeeld van die koersverandering is de nieuwe leerstoel religie en duurzame ontwikkeling van VN-adviseur Azza Karam, die al eerder in Ad Valvas uitlegde dat je bij het bestrijden van rampen, analfabetisme, voedseltekort en watersnood niet om religieuze organisaties heen kunt.

Hindoeïsme voor ondernemers

Ook de aanstelling van een nieuwe hoogleraar hindoespiritualiteit en samenleving Sharda Nandram maakt deel uit van die koerswijziging. Haar leerstoel is onderdeel van een afstudeervariant zoals die de afgelopen jaren voor verschillende stromingen is aangeboden, en die opleidt tot geestelijk verzorger.

“Voor de hindoes hadden we die nog niet”, zegt Ganzevoort, “maar we hebben wel gekozen voor een profiel dat beter bij de nieuwe koers past, ook omdat de hindoegemeenschap niet primair zit te wachten op een opleiding voor pandits of geestelijk verzorgers, maar veel meer voor mensen die professioneel actief zijn in het zakenleven. Samen met de Hindoe Raad Nederland besloten we om een hoogleraar te zoeken die zich niet met het klassieke hindoeïsme bezighoudt, maar die hindoespiritualiteit openlegt, beschikbaar maakt voor het bedrijfsleven en organisaties.”

Zittende hoogleraren kregen een nieuwe leeropdracht. Zo is hoogleraar kerkgeschiedenis Wim Janse nu hoogleraar religion and public policy en houdt de voormalige hoogleraar moslim-christelijke betrekkingen Nelly van Doorn zich voortaan bezig met vrijheid van religie of levensovertuiging.

Vrijheid van religie

“In de loop der jaren was haar focus al komen te liggen op vrijheid van religie, dus hebben we besloten haar leeropdracht aan te passen aan de zaken waar ze toch al mee bezig was”, licht Ganzevoort toe. “Hetzelfde geldt voor de leerstoel van Wim Janse. De inhoudelijke verandering was er al, en de naamsverandering volgt daarop.”

Dat geldt voor de hele koersverandering, die eigenlijk de formalisering is van een ontwikkeling die al jaren gaande is. “Toen we in 2017 gingen nadenken over onze strategie, hebben we gekeken welke bewegingen we al aan het maken waren. En dat zijn we gaan versterken door leerstoelen op de goede manier te positioneren, een nieuwe bachelor te ontwikkelen en bijvoorbeeld komend najaar ook een symposium te organiseren, over water en klimaatverandering. Dat zijn allemaal dingen die iets versterken dat er al langer was, maar nu meer op de voorgrond treedt”, aldus Ganzevoort.

Lees verder in de nieuwe Ad Valvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.