Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 december 2024

Campus
& Cultuur

Studentenkoppels fotograferen vrijheid in de stad

Vijftig studentenkoppels gingen op pad om met hun smartphonecamera het gevoel van vrijheid vast te leggen. Ze leerden niet alleen om betere foto’s te maken, maar bouwden ook nieuwe vriendschappen op.

Het contact tussen studenten is flink beschadigd gedurende de pandemie, vertelt initiatiefnemer van Photos of Freedom en projectmanager student engagement Harm Derks. “Studenten, vooral internationals, voelden zich eenzaam en hadden klachten van neerslachtigheid.” Daar wilde Derks wat aan doen. Samen met fotograaf Jeroen Swolfs kwam hij op het idee om Nederlandse aan internationale studenten te koppelen en voor hen een fotowedstrijd met professionele jury op te zetten. De opdracht hiervoor luidt: fotografeer vrijheid.

‘Er zijn vriendschappen ontstaan tussen de studenten, en zelfs liefdes’

Streets of the World
Jeroen Swolfs reisde voor zijn fotocollectie Streets of the World naar 195 landen. Die is nu te zien op de Arnold Schönberglaan naast Station Zuid. Swolfs geeft ook online en offline fotografiecursussen.

Een oproep aan alle VU-studenten was een groot succes. Al snel waren de vijftig studentenkoppels (Nederlands/internationaal) gevormd. Honderd deelnemers was het maximumaantal voor dit eerste project Photos of Freedom. Swolfs: “De borrel die we hadden opgezet voor het project was megadruk en iedereen ging met elkaar aan de praat. Er werden allerlei appgroepjes gemaakt door de studenten zelf, waardoor ze niet alleen als koppels op pad gingen, maar ook als grotere groepen om elkaar te leren kennen. Ik vond het heel mooi en bijzonder om te zien hoe ze dat op eigen initiatief deden. Er zijn vriendschappen ontstaan tussen de studenten, en zelfs liefdes.”

Straat- en smartphonefotografie

Om te leren wat straatfotografie is, hoe je het aanpakt en hoe dat met je mobiele telefoon kan, gaf Swolfs een masterclass: “Je telefoon heeft namelijk technieken waarvan velen niet weten dat die erin zitten.” Met zijn advies konden studenten betere foto’s maken met hun eigen apparatuur. Uiteindelijk gaat het erom dat ze in één foto een verhaal kunnen overbrengen, wat volgens Swolfs zelfs voor hem nog best een uitdaging is.

Benieuwd naar het resultaat van de studenten? Derks en Swolfs delen hier ieder vijf inzendingen van studenten. Welke foto’s spreken hen aan?

Selectie Harm Derks

“Wat ik mooi en goed vind is dat studenten al in de uitvoering, het fotograferen zelf, regels en conventies achter zich hebben gelaten. En dat ze het gevoel van vrijheid in een directe vorm hebben overgebracht. Dát is voor mij de essentie van fotogratie, van een goede foto: de ingebouwde noodzaak voor empathie met de beschouwer, met je publiek, en dat die in één oogopslag zichtbaar én voelbaar is. Om die reden ben ik trots op alle deelnemers en hun foto!”

Selectie Jeroen Swolfs

‘Heel cool shot van het vieren van vrijheid na jaren van coronamaatregelen en lockdowns.’

‘Ik hou echt van de kleuren in deze foto en hoe iedereen vrij is om te gaan en staan waar ze willen.’

‘Ik fiets zelf door de duinen in de ochtend en herken het gevoel van vrijheid dat het biedt. Goed zwart-witshot en een fijne compositie.’

‘Leuk shot van mensen die Koningsdag in het Vondelpark vieren. Helaas kun je zeker niet in elk land op deze manier bijeenkomen.’

‘Prachtige en serene foto van de Beulingsloot in hartje Amsterdam. Het moet extreem ontspannend zijn om zo door je hoofdstad te kanoën.’

Uitreiking winnende foto

De winnaar en de runner-ups van de fotowedstrijd worden vrijdag 3 juni om 16 uur bekendgemaakt in het NU-gebouw, met een borrel na. Iedereen van de VU is welkom en kan zich hier aanmelden. De foto’s van de genomineerden zijn later te zien op de campus.