Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
30 december 2024

Campus
& Cultuur

Romée Snijders en Veerle Smit

Studenten schrijven onmisbaar naslagwerk over geneeskunde

Zestigurige werkweken hebben ze gemaakt, geneeskundestudenten Romée Snijders en Veerle Smit, om hun Compendium Geneeskunde te realiseren: vier kloeke boeken van 300 pagina’s elk met daarin alles wat een geneeskundestudent weten moet, strak vormgegeven, rijk geïllustreerd en in eigen beheer uitgegeven. De eerste druk was al uitverkocht op de dag van lancering, afgelopen 3 september.

Snijders heeft aan het Compendium gewerkt in een tussenjaar, na de voltooiing van haar bachelor. In die tijd is ze ook nog Engels gaan studeren in Singapore en had ze een bijbaan als ‘city-manager’ van de website Slimstuderen.nl. Maar Smit deed het werk gewoon naast haar bachelorstudie. “Ik moest een paar herkansingen doen, maar ben afgestudeerd met een gemiddelde zeven”, zegt ze.

Enorm succes

Het was een druk jaar, en haar vrienden en familie hebben wat minder aandacht gekregen dan normaal, maar het resultaat mag er wezen, de boeken zijn een enorm succes en voorzien in een behoefte die geneeskundestudenten blijkbaar altijd hebben gehad: een naslagwerk waarin alles wat een student moet weten, eenvoudig is op te zoeken.

“Studenten geneeskunde hebben tientallen boeken, meerdere per vak, gedeeltelijk in het Engels, voor een deel in het Nederlands”, legt Smit uit. “Een wirwar aan informatie die heel moeilijk weer is terug te vinden, en waarbij ziektebeelden in verschillende boeken op verschillende manieren zijn beschreven.”

Na een gedegen marktonderzoek onder studenten van alle geneeskundefaculteiten in Nederland besloten zij en Snijders alle leerstof overzichtelijk samen te vatten. “Het is geen vervanging van de andere leerboeken, maar een samenvatting van alles wat een student moet weten als hij aan zijn co-schappen begint”, aldus Smit. “We hebben het in de eerste plaats geschreven voor studenten, maar hebben gemerkt dat er ook behoefte aan het boek is bij huisartsen en specialisten.”

Driehonderd sollicitaties

De twee studenten zetten vacature-advertenties op Facebook waarin geneeskundestudenten met passie voor hun vak werden uitgenodigd te helpen schrijven. “Er kwamen driehonderd sollicitaties, waaruit we een selectie hebben gemaakt van zestig studenten”, vertelt Smit.

Die zijn vorig jaar begonnen met schrijven onder toezicht van 37 medisch specialisten. Een team van honderd schrijvers en redacteuren werden door Smit en Snijders aangestuurd, daarbij nog grafisch vormgevers en uiteindelijk ook een neerlandicus voor het correcte Nederlands.

“Bij elke millimeter zijn we nauw betrokken geweest”, aldus Smit. “Van het oprichten van een BV, de vorming van het team tot het schrijven en corrigeren en vormgeven en drukken aan toe. Vaak vonden we tijdens het werken het wiel opnieuw uit, ontdekten we bijvoorbeeld dat de stijl van schrijven in alle hoofdstukken hetzelfde moest zijn, en het woordgebruik: of je ‘ziekten’ of ‘ziektes’ schrijft, dat alles in dezelfde stijl vormgegeven moet worden, dat soort dingen. Achteraf besef je dat je veel dingen beter door een professionele redacteur kunt laten doen, maar dat hou je altijd. Als je eenmaal bezig bent, gun je jezelf de tijd niet meer om ook nog eens op zoek te gaan naar redacteuren.”

Overzicht per ziektebeeld

De boeken staan vol medische illustraties, gemaakt door studenten met tekentalent en kennis van hun vak. Van veel fotomateriaal moesten de auteursrechten worden geregeld. Boeken uitgeven is een echt vak, ontdekten Smit en Snijders. En gezien het resultaat beheersen ze het inmiddels aardig.

Ze hebben geen detail over het hoofd gezien, zelfs over de verschillende kleuren van de boeken, die samen een regenboog vormen, hebben ze goed nagedacht. Het compendium is verdeeld in een klinisch en een niet-klinische gedeelte, met in het eerste een verdeling in anatomie, embryologie, histologie, fysiologie en algemene diagnostiek en in het tweede aandacht voor gezondheid en recht en medische ethiek en dergelijke.

Ziektebeelden zijn keurig inzichtelijk gemaakt met icoontjes voor ‘symptomen’, ‘diagnose’ en ‘behandeling’ enzovoort. “Dat is echt het unieke aan dit werk, dat je in één keer een eenvoudig overzicht hebt van elk ziektebeeld”, aldus Smit.

De boeken zijn te koop via deze website en kosten 39,95 per stuk. Alle vier tegelijk kosten ze 129,95.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.