Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
4 oktober 2024

Campus
& Cultuur

Een groep studenten tijdens een workshop in de Kerkzaal

Studenten reclaimen campus: ‘Vergeten hoe leuk het was’

Eindelijk kunnen ze de sfeer op de campus opsnuiven. Zo’n 150 bachelorstudenten lopen deze week rond op de VU voor het workshopprogramma Reclaim the Campus. Voor sommigen is het een terugkeer, voor anderen is het een van de eerste keren. “Ik voel me eindelijk écht onderdeel van de universiteit.”

Eerstejaars artificial intelligence Sofia Perez (19) is voor de vijfde keer op de VU-campus. Ze zit te lunchen met haar groepje in de mensa. “Dit is mijn eerste keer in de kantine”, zegt ze met een grote lach op haar gezicht. “Ik ben blij om hier te zijn, het voelt eindelijk alsof ik een student ben.”

Het afgelopen jaar heeft ze voornamelijk gestudeerd vanuit huis, bij haar ouders in Den Haag. Maar nu mag ze in het kader van het programma Reclaim the Campus vier dagen lang op de campus rondlopen en workshops volgen. “We hebben net een workshop over personal storytelling gehad. Het was interessant om te leren dat als je een verhaal wilt vertellen aan vrienden, docenten of collega’s, dat het helpt om je open op te stellen, te verbinden met de ander en je luisteraars aan te spreken. Het werkt goed om hun wensen te kennen, dingen te zeggen waar mensen aan kunnen relateren en om veel oogcontact te maken.” Ze hoopt dat ze de tips na de zomer in de praktijk kan brengen om zo nieuwe mensen te ontmoeten op de VU.

Geen fysieke lessen

Zlata Dontsova (22) uit Letland is deze week voor het laatst op de VU. “Ik heb net het cijfer terug van mijn bachelorscriptie: ik heb mijn bachelor gehaald”, zegt de derdejaars psychologiestudent. “Corona begon midden in mijn studieprogramma. In het begin was het best zwaar. Alles was dicht, mijn familie zat ver weg en de grenzen waren ook dicht. Maar ik heb hier mijn vriend en zijn familie, en na een paar maanden werd het minder moeilijk.”

Het online onderwijs is haar bovendien best bevallen. “Ik heb geen fysieke lessen gehad tijdens corona, en ik heb het contact met mijn medestudenten en docenten wel gemist. Maar mijn cijfers gingen omhoog. Ik kon me thuis goed concentreren tijdens het studeren.”

Eén ding vond ze echt geweldig aan de coronatijd: opgenomen hoorcolleges. “Schrijf dat op, alsjeblieft! Opgenomen hoorcolleges helpen goed bij het voorbereiden op tentamens. Je kunt de video pauzeren, terugspoelen, het hele college opnieuw volgen. Ik denk dat blended learning goed kan werken als docenten beschikbaar zijn voor vragenuurtjes en de werkgroepen fysiek zijn.”

Voor jezelf opkomen

“Het is gek om weer op de campus te zijn”, zegt Xaripha Schaad (22), tweedejaars science, business & innovation en medische natuurwetenschappen. “Wel leuk! Ik heb het gemist: de sfeer, mensen om je heen. Daarom ging ik Reclaim the Campus doen.”

Ze komt net uit een workshop over culturele diversiteit. “We hadden een gesprek over ieders culturele problemen. Dan merk je dat je niet de enige bent die bijvoorbeeld wel eens racistische grapjes meemaakt of seksueel getinte opmerkingen. Ik heb geleerd dat ik voor mezelf moet opkomen en dat je op neutrale toon kunt zeggen: dat is niet oké.”

Aaron Roman (22) heeft tijdens de hele coronaperiode op de VU gestudeerd. “Dus het is voor mij niet echt een ‘reclaim’ van de campus”, aldus de tweedejaars politicologie. Hij heeft zich opgegeven omdat hij toch niets anders te doen had, thuis. “Thuis ga ik alleen maar Netflixen, dan kan ik beter de tijd doden door met anderen op de campus rond te lopen.” En even lunchen, dat gaat hij nu doen, tussen twee workshops door.

Mentaal gesloopt

Als er iemand is voor wie Reclaim the Campus komt als geroepen is het tweedejaars rechten Reshad Haydari (20). Hij heeft het moeilijk gehad. “Ik zit al zestien maanden thuis en heb ik die hele periode zes fysieke lessen gehad”, zegt hij. Hij woont niet in een studentenhuis en ontmoette maar weinig mensen. “Het voelt fijn om even onder de studenten te zijn en te zien hoe het campusleven ook alweer is.”

Corona begon toen hij net een half jaar studeerde. “Ik was vergeten dat fysiek op de campus zijn zo leuk was. Als je thuis onderwijs volgt, zit je te zoomen tot je er rugpijn van krijgt. Maar vooral mentaal was ik gesloopt. Je zit thuis, ziet niemand en digitaal leren is nou niet per se leuk. Ik had voor de lockdown met drie of vier mensen contact. Met hen heb ik nog steeds contact, maar er is niemand bij gekomen.” Daar hoopt hij volgend jaar verandering in te brengen.

Correctie 9 juli 2021: In een eerdere versie van dit artikel stond dat een van de studenten uit Litouwen kwam in plaats van Letland.