“Studenten horen hun stinkende best te doen om zo veel mogelijk uit hun opleiding te halen. Eigenlijk moeten ze zestig uur in de week aan het studeren zijn.” Dat zei Cees Veerman donderdag bij Filosofie op de Zuidas. De voorzitter van de raad van toezicht van de VU was daar te gast bij de filosofen Ad Verbrugge en Govert Buijs in de maandelijks door VU Connected georganiseerde bijeenkomst.
Brede opleiding
De bijeenkomst stond vooral in het teken van het bildungsideaal, waar zowel Veerman als de beide filosofen een groot voorstander van zijn. Veerman pleitte voor een brede opleiding waarbij veel ruimte is voor filosofische, morele en maatschappelijke vorming. “We moeten studenten wapenen tegen een eendimensionaal mechanistisch wereldbeeld”, aldus Veerman. Hij bleek echter de bekende dominee en koopman ineen te zijn. “Als je zaken wilt doen in bijvoorbeeld China is het handig als je inzicht hebt in zaken als culturele diversiteit en de daar heersende omgangsvormen”, verduidelijkte hij zich.
Hij betreurt het dat leerlingen al op jonge leeftijd levensbepalende studiekeuzes moeten maken. “Als je veertien, vijftien jaar oud bent en de hormonen gieren door je lijf ben je nog niet goed in staat zulke keuzes te maken. Het voortgezet onderwijs zou daarom in de breedte moeten opleiden in plaats voor te selecteren op bepaalde richtingen.”
Gretig studeren
Veerman zei het een groot goed te vinden dat het hoger onderwijs nu voor velen toegankelijk is. Daarom is hij geen groot voorstander van selectie voor de poort. Maar wel wil hij dat studenten prestaties leveren. “Je hoort toch nog steeds bij een bevoorrechte groep in de samenleving en als toekomstige fine de fleur mag je je ook wel inzetten om zo veel mogelijk profijt van die opleiding te hebben. Dus die academische vorming moet je niet alleen aangereikt worden, maar je moet haar ook bewust tot je nemen. Eigenlijk moet je zo gretig zijn dat je zestig uur in de week met je studie bezig bent.”
Wereldreis
Veerman vindt dat een sociaal leenstelsel geen afbreuk doet aan de toegang tot de universiteit. “Zolang het gaat om een studieschuld van zo’n 25 duizend euro is dat toch geen probleem? Studenten van nu lenen ook geld om een jaar op wereldreis te gaan of een nieuwe auto te kopen als ze net zijn afgestudeerd. En een studie is nog steeds een zeer renderende investering in jezelf.”
Taakverdeling
Veerman zei ook een groot voorstander te zijn van samenwerking tussen de VU en de UvA. “Als je bij helder weer op de Domtoren in Utrecht staat, zie je vijf universiteiten liggen die nagenoeg hetzelfde doen. Waarom moeten die allemaal bijvoorbeeld een opleiding Duits hebben? De Nederlandse universiteiten moeten elkaar niet beconcurreren, maar juist samenwerken door taken te verdelen, zodat iedereen zijn sterkste punten kan ontwikkelen. Dat moeten de VU en de UvA ook doen.”
Zie voor een filmverslag www. vuconnected.nl