Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 januari 2025

Campus
& Cultuur

Studenten kraken woningen in Bos en Lommer

Een groep studenten (VU, UVA, Rietveld) heeft twee woningen in de Gloriantstraat in Bos en Lommer gekraakt. Student-reporter Karim Abbara sprak met ze over blije buren, veryupping en de ontruimingskans.

Wat was de status van de woningen toen jullie tot de kraakactie overgingen?

“De woningen stonden al jaren leeg. De balkondeur wapperde gewoon in de wind. We hebben bevestigende verklaringen van buurtwoners. Dit waren voorheen sociale huurwoningen die met de verkoop aan Resman B.V. een half jaar geleden, illegaal aan de sociale huurwoningvoorraad zijn onttrokken.”

Is de eigenaar al koffie komen drinken?

“We hebben hem via een advocaat benaderd maar een reactie bleef uit. We hopen hem snel te kunnen spreken. We willen hier in oversteenstemming met de eigenaar gaan zitten.Dan kunnen we ook verder met het opknappen van de woningen.”

Wat weten jullie eigenlijk over de eigenaar?

Cock van Mourik jr. is de eigenaar. Zijn vader is sinds de jaren ‘70 een van de grootste vastgoedhandelaren van Amsterdam. We weten nog niet precies wat zijn plannen zijn, maar het zit er dik in dat hij het pand in zijn geheel wil verkopen. Dat gaf de makelaar aan met wie we voor de kraak contact hebben opgenomen. We hebben toen aangeboden er antikraak te gaan wonen, maar daar werd niet op ingegaan.”

Dit zijn niet de enige woningen in de straat die zijn verkocht aan Van Mourik jr. Worden de andere woningen wel verhuurd?

“Nee, de eerste verdieping van de woning hiernaast staat gewoon leeg. Die woning wilden we in eerste instantie ook betrekken, maar in overleg met de buren hebben we daar van afgezien. De buurman had aangegeven dat zijn vrouw een zwak hart heeft en het voor hun fijner zou zijn als wij die woning leeg lieten.”

Hoe hebben de buren verder gereageerd?

“We hebben ontzettend leuke reacties gehad! Een uur na de kraak had de buurman aan de overkant een bord voor het raam hangen met ‘welkom krakers’. De buurman op de tweede verdieping gaf aan blij te zijn dat er “eindelijk wat leven in de brouwerij” was. Hij heeft ons veel geholpen en we komen vaak bij elkaar over de vloer.”

Hield de invoering van het kraakverbod verband met een verminderde sympathie onder de bevolking voor het kraken?

“We denken niet dat dat er iets mee te maken heeft gehad. Dat rechtse kabinet dat we hadden heeft gewoon de kans schoon gezien om de wet er door te krijgen. Ze hebben elke minderheidsgroep, of dat nu krakers waren of mensen met een kleurtje, onder druk gezet met argumenten die buiten de realiteit stonden. Zo stond er in het wetsvoorstel dat de verharding van de kraakbeweging de aanleiding was voor het kraakverbod. Maar tegelijkertijd kwam er in opdracht van de politieacademie een rapport uit waaruit bleek dat de kraakbeweging nagenoeg gepacificeerd was.”

Hoe treden de politie en het OM op sinds het kraakverbod?

“Ontruiming mag in ieder geval plaatsvinden bij een ‘heterdaadje’. Maar in de praktijk gebeurt dat zelden. Bij de actie zelf zijn namelijk zo’n 70 man betrokken. Voor een ontruiming zou de politie dan het hele corps op moeten trommelen. Er is in Amsterdam de afspraak dat leegstaande panden waar geen plannen voor zijn, niet ontruimd worden. Maar vaak genoeg wordt die afspraak geschonden.
Ook vinden er ontruimingsrondes plaats. Dan belt het OM eerst met de eigenaar en spoort hem aan met plannen te komen zodat ze kunnen ontruimen. We spraken onlangs een eigenaar die door het OM was gebeld. Hij gaf zelf aan dat de woning nog wel 40 jaar leeg zou blijven staan. Uiteindelijk is die woning toch ontruimd en staat het nu te verkrotten.”

Is het niet goed dat er wat meer koopwoningen komen om sociale segregatie tegen te gaan?

“Het is niet erg als er welvarende mensen bijkomen, maar er wordt nu gewoon keihard veryupt. Het gaat heel hard. De armen worden de wijk uitgetrapt en eindigen in Almere en Beverwijk. Kijk naar de Pijp, daar woont van de oude bevolking bijna niemand meer. Er is gewoon ontzetten veel leegstand. Je moet eens door de Bestevaerstraat lopen. Daar staat zeker 15% leeg. En als je hier uit het raam kijkt kunnen we zo vier woningen aanwijzen.”

Historische woning

De gekraakte woning kwam al eens eerder in het nieuws in verband met leegstand. Op 8 februari 1966 berichtte het dagblad De Waarheid over de ‘affaire Gloriantstraat’. De gemeente had de woning toegekend aan de familie Looy, maar de huiseigenaar weigerde de sleutel te geven. Een bewoner van het pand, van beroep politiecommissaris, had aangegeven vanwege de ‘status’ van de familie niet naast ze te willen wonen. Meneer Looy was vrachtwagenchauffeur.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.