Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 november 2024

Campus
& Cultuur

‘Studenten frauderen bij het leven door corona’

Er wordt tijdens online tentamens gefraudeerd bij het leven, zegt economiedocent en lid van de ondernemingsraad Sabine Go.

Studenten sturen elkaar per Whatsapp de antwoorden, maar omdat ze verschillende versies van hetzelfde tentamen krijgen en elkaar dus de verkeerde antwoorden sturen, gaan ze daarbij grandioos voor gaas.

Go pleit daarom voor het afnemen van tentamens op locatie, “als het enigszins kan.” Bij het online tentamen wordt gebruik gemaakt van proctoring, software waarmee de gedragingen van de studenten tijdens het tentamen worden geregistreerd, maar Go vindt dat een “paardenmiddel” dat ze liever niet gebruikt, zei ze in de gezamenlijke vergadering van de medezeggenschap en het college van bestuur.

Aan het begin van de coronacrisis was er veel tegenstand tegen proctoring, onder zowel studenten als docenten, omdat het gaat om spyware die de privacy in hoge mate schendt. Sommige universiteiten zijn daarom terughoudend in het gebruik – Go noemde de Universiteit Utrecht als voorbeeld – maar de keerzijde daarvan is weer dat “de betere studenten” bang zijn dat de waarde van hun diploma daalt.

Diploma waardeloos

Selin Çakmak van de universitaire studentenraad bevestigde die vrees. “Stel je voor dat je bent uitgenodigd op sollicitatiegesprek bij een prestigieus bedrijf en je wordt dan afgewezen omdat je diploma komt van een universiteit die vanwege corona de normen omlaag heeft geschroefd”, aldus Çakmak. Collegevoorzitter Mirjam van Praag tipte haar daarop te wijzen op de ontwikkeling van andere vaardigheden dankzij de crisis, zoals “resilience” (veerkracht).

Op sommige kleine faculteiten, zoals Religie en Theologie, wordt proctoring spaarzaam ingezet, onthulde or-lid Razi Quadir, zelf theoloog. “Alleen als het strikt noodzakelijk is, want de kosten zijn hoog en de kans dat het technisch misgaat, is groot. De verbinding hoeft maar even iets te haperen en de student ligt er helemaal uit.”

Geen slechte oplossing

Van Praag zegt de indruk te hebben dat de proctoring aan de VU goed is geregeld en het gevoel dat proctoring geen slechte oplossing is. De waarde van het VU-diploma is volgens haar “iets waar we echt voor willen staan.”

Collegelid Marcel Nollen meldde dat de meerderheid van de VU-studenten tevreden is over proctoring en dat er slechts twee meldingen van fraude waren geweest in de afgelopen maanden, die uiteindelijk onterecht bleken. Studenten die geen online tentamen kunnen afleggen (omdat ze geen rustige plek hebben, of een goede internetverbinding) mogen hun tentamen wel aan de VU komen doen. Van die mogelijkheid hebben de afgelopen tentamenperiode 35 studenten gebruik gemaakt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.