Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
8 juni 2024

Campus
& Cultuur

Bestuurslid Marcel Nollen en rector Jeroen Geurts

Student Wellbeing Point & Panel viert officiële launch

Na een proefperiode van vier maanden opende het Student Wellbeing Point & Panel gisteren in het hoofdgebouw zijn spreekwoordelijke deuren.

De open ruimte naast de studentenbalie in het hoofdgebouw, iets afgekaderd door boekenkasten en grote planten, stond de afgelopen tijd al in dienst van het helpen van studenten die ergens tegenaan lopen. Bij het Point kunnen ze terecht bij een medestudent met een hulpvraag, die vragen kunnen erg uiteenlopen. Soms gaat het om wat simpelere zaken, bijvoorbeeld als studenten niet snappen hoe ze zich voor een bepaalde dienst van de VU kunnen inschrijven, maar het kan ook een vraag zijn van iemand die een dierbare verloren heeft en daar steun bij zoekt.

Sneller dan professionals

“Vaak weten we het antwoord al op onze vragen, maar hebben we een veilige omgeving nodig om alles op een rijtje te zetten voor onszelf “, aldus T Honeysett. Als zogeheten ‘point peer’ is Honeysett een eerste aanspreekpunt voor studenten die zich bij hen melden. Het Wellbeing Panel zorgt ervoor dat verschillende voorzieningen van elkaars bestaan weten en beter kunnen samenwerken. “We gaan voor een structurele herziening in de communicatie over de welzijnsinitiatieven binnen de VU”, zei student-coördinator Kimberly van den Ouden in een eerder interview over het project. 

Tijdens de officiële opening op woensdag 23 maart sprak bestuurslid Marcel Nollen zijn bewondering uit voor het project: “Studenten vertelden dat ze dit beter konden dan wij professionals. Dat geloofde ik niet, maar het resultaat is wonderbaarlijk. In een professionele omgeving had het drie jaar geduurd.”

Inzetten op preventie

Ook de nieuwe VU-rector Jeroen Geurts gaf een enthousiaste speech over het project. Hij merkt op dat men tegenwoordig steeds meer kijkt naar voorkomen in plaats van genezen, en dat is volgens hem ook de kracht van het Wellbeing Point & Panel. Studenten worden er geholpen voordat hun problemen groter worden.

Volgens de oprichters van het Wellbeing Point & Panel is het project niet onopgemerkt gebleven bij andere universiteiten. Er zouden mensen van Erasmus zijn langsgekomen om inspiratie op te doen. Ook daar is het VU-bestuur heel blij mee: “Andere universiteiten moeten weten dat we dit hebben en dat we tof zijn”, aldus een opgetogen Geurts. Iets later knipten Nollen en Geurts een lintje om de officiële opening in te luiden.

Student-medewerkers van het Wellbeing Point & Panel bloggen de komende tijd over hun ervaringen. De eerste blog is hier te lezen. Een video-interview met Kimberly van den Ouden en T Honeysett bekijk je hieronder.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ad Valvas (@advalvas)