Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 december 2024

Campus
& Cultuur

‘Strenge scriptiebeoordeling nekt opleidingen bij accreditatie’

De bachelors media, kunst, design & architectuur (MKDA) en literatuur & samenleving krijgen van accreditatieorganisatie NVAO een onvoldoende omdat het samenvoegingen zijn van oude opleidingen die onvoldoendes hebben gescoord. Ze zijn nu bezig aan een door de NVAO goedgekeurd hersteltraject. Daarna worden ze in 2016 nog eens geaccrediteerd. De NVAO schrijft dat ook: ‘De commissie meent dat het herstelplan ertoe zal kunnen leiden dat de opleiding binnen een periode van twee jaar zal voldoen aan de normen voor basiskwaliteit.’

De bachelors zijn ontstaan uit een zogeheten “planningsneutrale conversie”, vertelt de decaan van de Letterenfaculteit Michel ter Hark, at betekent dat minstens zestig procent van het programma van de oude opleiding bewaard is gebleven. Daardoor hoeft de nieuwe, brede opleiding niet eerst te worden goedgekeurd door het ministerie van onderwijs.

Strengere regels

“Maar het risico is wel dat bij een accreditatie de nieuwe opleiding wordt afgerekend op de afzonderlijke oudere opleidingen”, aldus Ter Hark.

De pijn zit ‘m bij deze accreditatieronde vooral in de bachelorscripties, die volgens nieuwe, strengere regels zijn gekeurd. Te streng, wat Ter Hark betreft.  “Het lijkt erop dat de commissie bachelorscripties volgens de maatstaven van een masterscriptie beoordeelt.”” Bij MKDA zou het om maar één als slecht beoordeelde scriptie gaan.

Scheef beeld

Ter Hark wijst erop dat de bachelorscriptie slechts tien tot twaalf punten van het totaal aantal studiepunten uitmaakt. Als je aan de rest van de opleiding onvoldoende aandacht besteedt, ontstaat er dus een scheef beeld. “Enige relativering past hier mijns inziens wel.”

Van een grote werkdruk doordat docenten geacht worden veel tijd te besteden aan onderzoek, hebben docenten aan zijn faculteit volgens Ter Hark nauwelijks last. “Wel zijn de begeleidingstaken van docenten verzwaard en hebben ze meer studenten gekregen.” De kwaliteit van het onderwijs is volgens ter Hark aan zijn faculteit “geen probleem.”

Zeventien van de twintig opleidingen bij Letteren hebben van de NVAO overigens een voldoende gekregen. Vier van die zeventien opleidingen zijn zelfs goed.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.