Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 november 2024

Campus
& Cultuur

SRVU’ers en communisten plakken NSB-naam op oorlogsmonument VU af

Leden van de studentenbond SRVU hebben samen met de Communistische  Jongerenbeweging (CJB) de naam van NSB’er Johan Heinsius op het oorlogsmonument van de VU afgeplakt. ‘Uit respect voor de andere gesneuvelden die op deze plaquette worden herdacht, vinden SRVU en CJB het onacceptabel om een NSB’er te herdenken op Dodenherdenking’, schrijft de SRVU in een persbericht.

Dat VU-alumnus Heinsius fout was in de oorlog, hebben onderzoekers van het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme pas recentelijk ontdekt. De naam is abusievelijk terechtgekomen tussen de namen van VU-medewerkers en studenten die in de Tweede Wereldoorlog hun verzet tegen de nazi’s met de dood hebben moeten bekopen.

De bevindingen van het Historisch Documentatiecentrum staan in het boek ‘Een oorlogsplaquette ontrafeld‘, dat negen dagen geleden aan de VU werd gepresenteerd. Er werd toen door de voorzitter van het college van bestuur van de VU, Mirjam van Praag, ook een krans bij het monument gelegd.

Daders en slachtoffers

“Absurd”, zegt Joep van Dijk van de SRVU. “Zo wordt het heel lastig om onderscheid te maken tussen de daders en de slachtoffers.” Over wat de VU precies met het monument moet doen, heeft de SRVU geen mening. “Die naam moet worden verwijderd, maar hoe, dat moet de VU zelf bepalen.”

SRVU-leden Yasir Abdul en Pieter van Rossum aan de linkerkant, en twee CJB-leden die niet met hun naam op Ad Valvas willen aan de rechterkant van het monument met de afgeplakte NSB-naam.

Van Praag zei anderhalve week geleden tegen Ad Valvas dat er wat haar betreft een brede discussie wordt gevoerd over wat er met de foute naam gedaan moet worden, “waarbij bijvoorbeeld ook wordt betrokken wat er aan andere universiteiten in een dergelijke situatie is gedaan.” Maar volgens Van Dijk is er al zeer uitgebreid onderzoek geweest. “Het is niet neutraal om op 4 mei oorlogsslachtoffers te herdenken alsof er niets gebeurd is. Dit onderzoek negeren is het beschermen van de goede eer van een NSB’er.”

Begrip voor signaal

Het VU-bestuur laat nu via een woordvoerder weten op de hoogte van de discussie te zijn. “We zijn in goed gesprek met de betrokken studentenorganisatie en andere betrokkenen en hebben begrip voor het signaal. Niet voor niets doen we onderzoek. Net als zorgvuldigheid is het goed om zaken bespreekbaar te maken en die vrijheid koesteren we binnen de VU ook. De VU hecht eraan dat op 4 mei de aandacht uitgaat naar allen die we herdenken, burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”

Conservator Academisch Erfgoed van de VU Liselotte Neervoort heeft volgens de SRVU ook begrip voor de afplakactie. ‘Ik ben blij dat studenten op deze manier betrokken blijven bij het erfgoed en ik zou graag met hen het gesprek aangaan’, citeert de bond haar in het persbericht. Zij was niet bereikbaar voor Ad Valvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.